1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Venäläisten matkailu Pohjois-Suomeen laski ensimmäistä kertaa 1990-luvun jälkeen

Etenkin ostoksiin painottuva venäläisten päivittäismatkailu on hiipunut niin Itä- kuin Pohjois-Suomessakin. Pietarin pääkonsulaatin Murmanskin toimipisteen konsuli Martti Ruokokoski arvelee, ettei tilanne tule muuttumaan loppuvuoden aikana.

talous
Asiakkaita Suomen viisumikeskuksessa Moskovassa.
Asiakkaita Suomen viisumikeskuksessa Moskovassa.Yle

Tammi-maaliskuun aikana Murmanskissa myönnettyjen viisumien määrä on laskenut 28 prosenttia verrattuna edellisen vuoden vastaavaan aikaan. Venäläisten pitkät juhlavapaat piristivät kysyntää hieman huhtikuussa, mutta tilanne näyttää yhä viime vuotta synkemmältä.

– Päivämatkailu ostoksille, jota täältä on tehty esimerkiksi Ivaloon, tuntuu nyt hiipuneen. Ja kun tässä ei ole muutoksia

Minulle ei ollut tullut mieleenkään, että venäläiset voisivat pelätä kokevansa jopa fyysistä uhkaa Ukrainan tapahtumien vuoksi.

Matti Ukkola

näkyvissä, niin kyllä tämä trendi on ihan selkeä. Se on tietysti huono juttu liike-elämän kannalta Pohjois-Suomessa, Pietarin pääkonsulaatin Murmanskin toimipisteen konsuliMartti Ruokokoskikertoo.

Kysynnän hiipuminen johtuu etenkin ruplan kurssin heikkenemisestä, joka alkoi jo ennen Venäjän ja Ukrainan selkkausta. Ruokokoski arvelee, että kriisin pitkittyminen tulee vaikeuttamaan Pohjois-Suomen matkailua ja liike-elämää.

– Erityisesti trendi näkyy Itä-Suomessa, mutta täälläkin trendi on selkeä, Ruokokoski sanoo.

Ruokokoski sanoo pohjoissuomalaisen liike-elämän jo havahtuneen tilanteeseen, ja esimerkiksi mainontaa on lisätty Murmanskin suuntaan.

Laskusuhdanne ensimmäistä kertaa Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen

Martti Ruokokoskella on kokemusta Suomen ja Venäjän suhteista ja matkailun kehittymisen seuraamisesta Neuvostoliiton hajoamisesta lähtien. Hän kuvailee alkuvuoden viisumimäärien laskua merkittäväksi muutokseksi.

– Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen matkailu alkoi kehittyä 1990-luvulla. 2000-luvun alussa Venäjälle saapunut talouskriisi pysäytti kasvun muutamaksi vuodeksi, mutta sen jälkeen alkoi hurja nousu, joka on jatkunut näihin päiviin asti. Tämän vuoden alkupuoli on ensimmäinen periodi, jolloin määrät ovat laskeneet.

Ukrainan tapahtumat vaikuttavat venäläisten matkustamiseen

Ukrainan tapahtumat eivät ole vaikuttaneet Suomi-Venäjä-seuran toimintaan Pohjois-Suomessa. Seuran Pohjois-Suomen toiminnanjohtaja Matti Ukkola kertoo kuitenkin törmänneensä Petroskoin-matkallaan kysymykseen, uskaltaako Suomeen matkustaa kasvavan russofobian vuoksi.

– Olin hyvin yllättynyt kysymyksestä. Minulle ei ollut tullut mieleenkään, että venäläiset voisivat pelätä kokevansa jopa fyysistä uhkaa Ukrainan tapahtumien vuoksi, Ukkola sanoo.

Martti Ruokokoski sanoo kuulleensa samanlaisia puheita Murmanskissa, joskin venäläisten pelot kohdistuvat etenkin Itä-Euroopan maihin, ei niinkään Suomeen.

– Kyllä venäläiset vielä Suomeen uskaltavat ja haluavat matkustaa. Ukraina ja sen lähialueet ovat eri asia, Ruokokoski sanoo.

Lue seuraavaksi