1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Terveysteknologiasta tuli suurin huipputekniikan vientiala – telekommunikaatio lössähti

Vielä vuonna 2012 viestintälaitteita vietiin 1,64 miljardilla eurolla. Summasta suli viime vuonna miljardi. Terveysteknologian etujärjestö vakuuttaa, ettei sillä ole pudotusta näkyvissä.

Kasvualat ilahduttavat taloudellisesti tahmeana aikana. Suomen terveysteknologian etujärjestö Fihta hehkuttaa toimialan yltäneen viime vuonna jo suurimmaksi korkean teknologian viejäksi, kun se paransi edellisvuodesta yhden prosentin.

Edellinen vientikuningas eli telekommunikaatio ei kasvanut. Sen arvosta katosi miljardi euroa verrattuna vuoteen 2012.

Iso merkitys on ollut Nokian Salon tehtaan sulkemisella syksyllä 2012, tämän vaikutuksilla alihankkijoihin sekä yleisemmilläkin taloustunnelmilla. Vuonna 2011 puhelin-, radio- ja tv-laitteita vietiin Tullin mukaan 2,2 miljardilla, seuraavana vuonna 1,64 miljardilla ja viime vuonna enää 660 miljoonalla.

Terveysteknologia puolestaan piti pintansa 1,66 miljardin euron arvoisella viennillä, Fihta laskee. Taantuma ei vain ole terveydenhuoltobisnekselle niin julma, kertoo Fihtan hallituksen puheenjohtaja Veli Mäkelä.

– Väki vanhenee länsimaissa ja uusissa talouksissa keskiluokka nousee. Laskua ei ole näkyvissä, ja yleensä lamat eivät osu meihin – terveyttä hoidetaan aina, hän sanoo.

– Näen, että tulevaisuus on vähintäänkin yhtä hyvä.

Terveysteknologian vienti on karkeasti nelinkertaistunut 20 vuodessa. Kun muu teollisuusvienti on sakannut, terveysteknologian valoisampi rooli on kasvanut. Tullin vientiluokitus ei tosin tunne sellaisia tuoteryhmiä kuten terveysteknologia tai huipputeknologia. Fihta kokoaa vientilukunsa eri tavararyhmistä, jotka liittyvät terveyteen ja terveydenhuoltoon. Suomessa tehdään muun muassa röntgenkoneita ja kuvantamislaitteita.

Se terveysteknologiassa on joka tapauksessa poikkeuksellista, että laitteita kannattaa valmistaa Suomessa.

– Vaikea luetella sen yksittäisiä tekijöitä, mutta tukiranka on ollut suomalainen osaaminen, sanoo myynti- ja markkinointijohtaja Tuoman Lokki hammaslääkärilaitteistoja valmistavasta Planmecasta.

– Suomalaiset tunnetaan korkeasta terveydenhuollosta ja tasokkaasta insinöörityöstä.

Terveysteknologian alalla työskentelee Fihtan mukaan Suomessa 10 000 ihmistä. Alan kasvu tuo Lokin mukaan työpaikkoja pääasiassa tuotekehitykseen sekä myyntiin ja markkinointiin.

Vaikka terveysteknologia nousikin ykköspaikalle huipputekniikassa, koko viennin kakusta sillä on kuitenkin vain 3,5 prosenttia. Vielä on paljon potentiaalia, varsinkin digimurroksen kynnyksellä, ennustaa Veli Mäkelä.

– Näemme 3D-kuvantamisen suuren buumin, hän väläyttää.