1. yle.fi
  2. Uutiset

Silakka on vaihtanut ruokavaliota Saaristomerellä

Saaristomeren suolapitoisuuden muutos on vähentänyt silakan aiemmin käyttämän ravinnon määrää. Kalakanta on kuitenkin sopeutumassa uuteen ruokavalioon.

luonto
Merinäkymä Saaristomerellä.
Yle

Ilmastonmuutoksesta johtuva veden suolapitoisuuden muutos vaikuttaa odotettua vähemmän Saaristomeren silakkakantaan. Turun yliopiston tutkimuksissa on selvinnyt, että Saaristomeren silakka on vastoin odotuksia oppinut syömään makean veden hankajalkaisia.

Silakan aiemmin ravintona käyttämät suolaisen veden isokokoiset hankajalkaiset ovat vähentyneet ilmastonmuutoksen seurauksena. Uusi tieto on yllättänyt tutkijat.

– Aikaisemmin ei ole ollut tietoa, että selvästi merellinen laji olisi oppinut käyttämään ravintonaan puhtaasti järvipuolen eliöstöä. Ruokavalion muutos on näkynyt silakan koon pienenemisenä ja on arveltu, että kehitys jatkuisi samanlaisena, kertoo Saaristomeren tutkimuslaitoksen silakkatutkimusryhmän vastuullinen johtaja Jari Hänninen.

Airistolta pyydetyn silakan koko on kutistunut neljänneksellä viimeisen 30 vuoden aikana. Koon pieneneminen on ollut selvimmin nähtävissä Suomenlahden ja Itämeren pääaltaan silakkakannoissa. Saaristomerellä kutevat ja Selkämerellä syönnillä käyvät silakat ovat muuttamassa tilannetta.

– Selkämerellä silakan kääpiöitymistä ei ole tapahtunut yhtä selvästi kuin Suomenlahdella tai Itämeren pääaltaalla, sillä siellä silakat ovat oppineet toisenlaiseen ravintoon. Ne syövät makean veden isokokoista hankajalkaista Limnocalanusta, Hänninen sanoo.

Tiedot pohjaavat tänä vuonna 50-vuotista toimintaansa juhlivan Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen pitkäaikaisseurantoihin.

Lue seuraavaksi