Keskussairaala myy palveluja yksityisille - "jonojen ohi ei mennä"

Etelä-Karjalan keskussairaalassa Lappeenrannassa on ylimääräistä kapasiteettia esimerkiksi sädehoidoissa.

Kotimaa
Etelä-Karjalan keskussairaala
Tommi Parkkinen/Yle

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin mukaan Etelä-Karjalan keskussairaalassa on ylimääräistä hoitokapasiteettia, jota voidaan myydä ulkopuolisille. Eksoten hallitus teki myynnin mahdollistavan päätöksen huhtikuun lopussa.

– Tietyillä erikoisalueilla meillä on sen verran hyvä palveluntarjonta, että voimme ottaa lisää potilaita, Eksoten sairaalapalvelujen johtavaja ylilääkäri Jukka Toivonen sanoo.

Toivosen mukaan kysymys on lähinnä säteilyhoidoista, synnytyksistä ja päiväkirurgiasta.

Aikaisemmin Eksote suunnitteli ulkopuolisen osakeyhtiön perustamista tarjoamaan kaupallista hoitoa. Tämä suunnitelma on nyt kuopattu.

Nyt kysymys on normaalin toiminnan ohessa tapahtuvasta myynnistä. Myyntiä voidaan tehdä, kun muuten on hiljaista.

Eksotesta vakuutetaan, että omat asiakkaat eivät kärsi.

– Kukaan ei pääse ohi jonojen. Silloin kun meillä on ylimääräistä resurssia, voimme myydä, Eksoten terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja Tuula Karhula vakuuttaa.

Kysyntää palveluille on jo ilmennyt.

– Kyselyjä on tullut jo pitkään. Suuremmaksi osaksi venäläisiltä potilailta, Jukka Toivonen sanoo.

Kilpailu sairaaloiden välillä kasvaa

Muutkin sairaanhoitopiirit tarjoavat maksullisia palveluja. Kilpailu potilaista on muutenkin kovenemassa. Vuoden alusta tuli voimaan direktiivi, jonka perusteella jokainen suomalainen voi lääkärinsä suostumuksella itse valita paikan, jossa haluavat saada erikoissairaanhoitoa.

– Valinnanvapaus erikoissairaanhoidossa voi tehdä sen, että tulevaisuudessa yhä enemmän sairaalatkin kilpailevat asiakkaista. Siinä sitten kysymys tietysti kuuluu, että kilpaillaanko vain suomalaisista potilaista vai tuleeko tähän tämä yksityinenkin komponentti mukaan, Karhula kyselee.

Karhulan mukaan muualta Suomesta tulevat potilaat ovat samassa jonossa Eksoten alueelta tulevien potilaiden kanssa.