1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Seinäjoki valmistautuu ottamaan vastaan demariväen

Seinäjoki Areena on pian valmis vastaanottamaan SDP:n puoluekokoukseen viisisataa virallista kokousedustajaa ja saman verran muuta yleisöä. Varsinkin media jännittää ennen kaikkea puheenjohtajavaalia. Pohjanmaan Sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Johanna Autio toivoo huomiota myös kokouksen varsinaisille asioille.

Messurakentaja Jari Isohella Maiseri Oy:stä levitti alkuviikosta punaisia mattoja Seinäjoki Areenan lattioille odottamaan SDP:n puoluekokousväkeä. Kuva: Päivi Rautanen/Yle

Seinäjoella järjestetään torstaista lauantaihin SDP:n 44. puoluekokous. Seinäjoki isännöi nyt ensimmäistä kertaa sosialidemokraattien puoluekokousta. Puoluetoimisto ja Pohjanmaan Sosialidemokraatit kantavat järjestelyvastuun. Demareiden joka toinen vuosi järjestettävät puoluekokoukset tunnetaan enemmän työkokouksina kuin kansanjuhlina.

– Meidän kokous on aina asiapitoinen ja työpainotteinen. Puhetta riittää niistä ohjelmista, joita kokoukselle on valmisteltu. Kokousväki myös aidosti paneutuu asioihin ja työskentelee valiokunnissa. Toivomme, että pääsemme julkisuuteen myös asioilla, ei vain henkilövalinnoilla, huomauttaa Pohjanmaan Sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Johanna Autio.

Suuntaviivoja tulevaisuuteen

SDP:n puoluekokouksessa käydään muun muassa sivistys- ja perhepoliittista keskustelua ja uudistetaan puoluetta järjestönä.

– Puolueen jäseniä keskusteluttaa se, miltä puolue näyttää tulevaisuudessa. Avaamme tässä kokouksessa periaateohjelmakeskustelua. Edellinen ohjelma on hyväksytty Turussa vuonna 1999. Nyt on tarkoitus, että täältä Seinäjoelta lähtee kentän keskustelu liikkeelle, ja seuraavassa puoluekokouksessa hyväksytään uusi periaateohjelma, Johanna Autio tarkentaa.

– Järjestöuudistuksessa viitoitamme tämän työn tulevaisuuden suuntaviivoja. Tästä kokouksesta annetaan tiettyjä viestejä siitä, mihin suuntaan tätä puoluetta organisaationa viedään. Myös sivistyspoliittisessa asiakirjassa on rohkeita avauksia, ja varmasti se tulee keskusteluttamaan salissa.

SDP tapaa kansaa Seinäjoen torilla

Varsinaisten kokousasioiden rinnalla SDP:n puoluekokouksessa on tarjolla asiapitoista ja viihdyttävää oheisohjelmaa. Areenan ohella toinen tapahtumapaikka on Seinäjoen tori, missä järjestetään jokaisena kokouspäivänä ohjelmaa aina köydenvedosta lähtien. Torille rientävät kansaa tapaamaan niin puolueen johto, ministerit, kansanedustajat kuin eurovaaliehdokkaat.

Areenan tiloissa on näytteilleasettajia. Heidän joukossaan on myös pohjalaisia kädentaitajia ja luvassa on työnäytöksiä. Kokouksen lomaan on ripoteltu myös pieni annospohjalaista kulttuuritarjontaa. 

Johanna Autio odottaa Areenaan tuhatta vierasta.

Vieraita Kiinasta saakka

Puoluekokousväkeä värittää noin 30 henkilön kansainvälinen vierasjoukko.

– Paikalle saapuu sisarpuolueiden edustajia ja ihmisiä suurlähetystöistä seuraamaan kokousta. Joukossa on muun muuassa kuusi kiinalaista, Johanna Autio kertoo.

Puoluekokouksen kokoonjuokseminen vaatii järjestäjätaholta lukuisten isojen ja pienempien asioiden huolehtimista.

– Niitä on valtava määrä. Viimeksi on selvitetty muun muassa se, että miten kansainväliset vieraat kuljetetaan Vaasan kentältä Seinäjoelle. On varmistettu, että lauantaina aamuhartaudessa on myös kanttori mukana. Murehditaan lehtimainoksia, mutta itselleni tässä loppuvaiheessa oli suuri työ sijoittaa 60 talkoolaista eri tehtäviin, Johanna Autio heittää esimerkkejä.

Keskustakin saattaa tuoda puoluekokouksensa Seinäjoelle

Seinäjoki Areenassa järjestetään nyt toisen kerran puoluekokous. Ensimmäiset kokemukset kerättiin kymmenen vuotta sitten Kokoomuksen puoluekokouksesta. Seinäjoki Areenan toimitusjohtaja Esa Alajoki otti mielellään sosialidemokraattien kokouksen Areenaan.

– Tällaisen tapahtuman tilajärjestely on vaativa ja ennen kaikkea pitkä prosessi. Tämänkin valmistelut on aloitettu jo pari vuotta sitten.

Esa Alajoki paljastaa, että Seinäjoki Areena käy neuvotteluja myös kolmannen puoluekokouksen tiimoilta.

– Alustavia vakavamielisiä keskusteluja on käyty uudesta puoluekokouksesta. Sen toteutumiseen menee toki vuosia, mutta olemme hyvässä alussa.

Mikä puolue Seinäjoelle mielii, sitä Alajoki ei kerro. Keskustan Etelä-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Esko Lehtimäki Teuvalta vahvistaa, että Seinäjoelle mielitään Keskustan puoluekokousta joko kesäksi 2016 tai 2018. Ensi kesänä Keskusta kokoontuu Turkuun.

– Etelä-Pohjanmaan piiri on anonut puoluekokouksen järjestelyvastuuta, mutta tottakai siellä on useampi muukin ottaja. Puoluehallitus käsittelee asiaa nyt toukokuussa, ja viime kädessä tulevat puoluekokouspaikkakunnat valitsee puoluekokous. Keskustan puoluekokous on ollut alueellamme viimeksi vuonna 1998 Vaasassa, Esko Lehtimäki kertoo.

Suomen Keskustalla on suuri puoluekokous. Osanottajia on viime vuosina ollut noin 3 000.