1. yle.fi
  2. Uutiset

Kohutun natsiajan taideaarteen perinyt Cornelius Gurlitt kuoli

Saksan poliisi kertoi viime vuonna takavarikoineensa Gurlittilta noin 1 600 teoksen taidekokoelman, jonka teoksista monien epäillään olevan peräisin omaisuutensa natsiaikaina menettäneiltä juutalaisilta.

Ulkomaat

Kohutun natsiaikaisen taideaarteen isältään perinyt saksalainen taidekauppias Cornelius Gurlitt on kuollut 81-vuotiaana.

Gurlitt nousi julkisuuteen viime vuonna, kun poliisi paljasti löytäneensä Gurlittin varastosta noin 1 600 teoksen taidekokoelman, jonka monien teosten epäillään olevan peräisin omaisuutensa natsiaikana menettäneiltä juutalaisilta.

Joukossa on muun muassa Picasson, Matissen ja Chagallin maalauksia. Gurlittin taidekauppiasisä oli saanut teokset haltuunsa 1930- ja 1940-luvuilla.

Poliisi teki takavarikon jo yli kaksi vuotta sitten, mutta kertoi siitä julkisuuteen vasta viime vuonna.

Gurlitt torjui aluksi vaatimukset teosten palauttamisesta alkuperäisille omistajilleen, mutta pyörsi päätöksensä maaliskuussa.

– Jos on perusteltu epäilys, että teokset on ryöstetty, olkaa hyvät ja palauttakaa ne juutalaisille omistajilleen, Cornelius Gurlittin kerrotaan sanoneen tuolloin asianajajilleen.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi