Yle seuraa Etelä-Afrikan vaaleja: Uurnille ensi kertaa apartheidin jälkeinen sukupolvi

Varsinkin nuoret eteläafrikkalaiset ovat kyllästyneitä valtaapitävien korruptioon. Siksi monet äänestävät jotain muuta puoluetta kuin vapaustaistelija Nelson Mandelan ANC:tä. ANC saanee silti vaalivoiton.

Ulkomaat
Katunäkymä.
Nelson Mandelan perintö tuntuu vahvana Etelä-Afrikan vaaleissaLiisa Karvinen / Yle

Eteläafrikkalaiset valmistautuvat viidensiin vapaisiin vaaleihin. Huomenna keskiviikkona vaaliuurnille pääsee ensi kertaa sukupolvi, joka on syntynyt apartheidin päättymisen jälkeen.

Vapaustaistelija Nelson Mandelan perintö tuntuu vaalien aattona voimakkaampana kuin pitkään aikaan sitten hänen joulukuisten hautajaisten. Tasan kaksikymmentä vuotta sitten Mandela johdatti Etelä-Afrikan ensimmäisiin vapaisiin vaaleihin – äänestämään pääsivät kaikki rotuun katsomatta.

Mandelan ja muiden vapaustaistelijoiden johdolla Afrikan kansalliskongressi ANC sai vuonna 1994 murskavoiton. Samaa on odotettavissa huomenna – tosin nyt olisi syytä puhua pikemminkin torjuntavoitosta.

ANC:n johtaja, maan presidentti Jacob Zuma on viime kuukaudet jälleen ollut korruptiosyytösten kohteena. Hänen sanotaan käyttäneen 16 miljoonaa euroa valtion rahoja oman maaseutuasuntonsa hulppeisiin remontteihin.

Varsinkin nuoret ovat valtaapitävien korruptioon kyllästyneitä.

– ANC ei ääntäni saa. Kannatan Demokraattista allianssia, he lupaavat meille nuorille töitä, kertoo Bulelwa Tembela, 19-vuotias opiskelija.

Bulelwan tavoin moni muukin musta aikoo antaa äänensä DA:lle. Puolue on perinteisesti ollut valkoisten suosikkipuolue, mutta kannattajajoukot alkavat laajeta.

DA on pääoppositiopuolue, joka on tasaisesti nostanut kannatustaan viime vaaleissa. Viisi vuotta sitten se sai jo lähes 17 % äänistä. ANC puolustaa kahden kolmasosan enemmistöä parlamenttipaikoista.

ANC suosion salaisuus

Kun ihmisiä jututtaa Johannesburgin kuuluisimmassa lähiössä, Sowetossa, kuulee useita syitä ANC:n suosiolle. Mandelan vanhan kotitalon kulmilla nuori mies Kelvin Sthembiso sanoo, olevansa kiitollinen siitä, kuinka ANC:n johtajat ovat taistelleet mustien puolesta.

Monelle ANC merkitsee apartheidista vapautumista. Puolue on pysynyt vallassa koko demokratian ajan, ja väki on tottunut sen valtaan. Lisäksi noin 16 miljoonaa köyhää elää hallituksen myöntämien sosiaalitukien turvin.

ANC on toki saanut paljon hyvää aikaan: miljoonilla on katto pään päällä, sähköt ja vettä tulee, jos ei muuta niin kaivosta. Eikä kukaan voi kieltää sitä, että enemmistöllä Etelä-Afrikan reilusta 50 miljoonasta asukkaasta asiat ovat huomattavasti paremmin kuin rotuerottelun aikaan.

Toisaalta pettymyksen aiheitakin on helppo luetella: korruptio jyllää ja sosiaalietujen väärinkäytöksiin ei puututa. Rikollisuustilastot pysyvät kauhistuttavan korkeina. Koulutus ja terveydenhuolto ovat huonoissa kantimissa. Uusia hökkelikyliä syntyy edelleen, eikä valtion tukemiin asuntoihin välttämättä pääse he, jotka sitä kipeimmin tarvitsisivat.

Mutta, kuten huomenna ensi kertaa äänestämään lähtevä opiskelijatyttö Asisipho Majova sanoo:

– Vanhempani sanovat ANC:n pelastaneen meidät jo kerran. Minä haluan uskoa, että se tekee sen uudestaan.

Yle Uutiset, Liisa Karvinen, Johannesburg