1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Euroviisulavalla Venäjän ja Ukrainan ottelu – "kiinnostavaa nähdä, miten vaikuttaa tulokseen"

Viisujärjestäjät ja -fanit haluavat pitää politiikan ja laulukilpailun erillään, mutta Venäjän ja Ukrainan tulehtuneet välit saattavat heijastua tänä iltana käytävään semifinaaliin, jossa maat esiintyvät lähes peräkkäin. Yle Uutisten viisutoimittajan mukaan asia on puhuttanut kisapaikalla, mutta poliittinen keskustelu ei ole roihahtanut kovin kuumaksi.

Marija Jaremtjuk
Ensimmäistä semifinaalia voi seurata Yle TV2:ssa, Yle Radio Suomessa, Yle Radio Vegassa ja Yle Areenassa klo 22.00 alkaen.

Euroviisujen isäntäkaupungissa Kööpenhaminassa valmistaudutaan illalla käytävään ensimmäiseen semifinaaliin, jossa koko kevään uutisia hallinneet kiistakumppanit Venäjä ja Ukraina nousevat lavalle liki peräkanaa. Venäjä, jota edustavat siskokset Anastasia ja Maria Tolmatševa kappaleella Shine, esiintyy seitsemäntenä. Ukraina, joka on lähettänyt Kööpenhaminaan Marija Jaremtšukin ja laulun _Tick-Tock, _esiintyy yhdeksäntenä.

Yle Uutisten Kööpenhaminassa oleva toimittaja Ville Vedenpää kertoo, että asia on puhuttanut kisapaikalla, vaikkei poliittinen keskustelu olekaan roihahtanut kovin kuumaksi.

– Järjestäjät ja fanit haluavat pitää kisan ja politiikan erillään. On kiinnostavaa nähdä, miten tilanne vaikuttaa äänestykseen vai vaikuttaako mitenkään. Saako Ukraina nyt sympatiapisteitä? Aiemmin Ukraina ja Venäjä ovat antaneet toisilleen täysiä pisteitä, sanoo Vedenpää.

Euroviisututkija Paul Jordan Cardiffin yliopistosta toteaa, että maat tuskin antavat toisilleen pisteitä tänä iltana.

Ukrainan Jaremtšuk on ollut kisapaikalla erittäin varovainen poliittisten kommenttien suhteen, mutta on sanonut olevansa ylpeä siitä, että on ukrainalainen. Jaremtšuk on myös kertonut kotimaansa kriisin vaikeuttaneen kilpailuun valmistautumista.

Venäjän kaksoset ovat puolestaan vaienneet Ukrainan ja Venäjän välisistä suhteista. Saksalaisen Der Spiegel -lehden tulkinnan mukaan Venäjän huolena on, että viisumaiden äänestäjät rankaisevat maan esitystä Putinin politiikasta. Lehden mukaan Shine-kappale on tietoinen yritys antaa äänestäjille syitä äänestää Venäjää, sillä tekijäjoukko on erittäin kansainvälinen. Laulun säveltäjät ovat Kreikasta ja Maltasta, sanoittajat Britanniasta ja taustalaulajat Ruotsista ja Portugalista.

"Politiikka on aina mukana"

Euroopan yleisradioliitto EBU ilmoitti viime viikollla, ettei Venäjään liitetyllä Krimin niemimaalla annettuja puhelinääniä lasketa osaksi Venäjän äänipottia, vaan vanhaan tapaan osaksi Ukrainan ääniä. Samalla EBU painotti, ettei kyseessä ole poliittinen kannanotto, vaan käytännön sanelema päätös. Kriminasukkailla on edelleen käytössään ukrainalaiset puhelinnumerot.

Venäjän kappaleen Shine, esittävät siskokset Anastasia ja Maria Tolmatševa. Kuva: Bax Lindhardt / EPA

– Politiikka on aina mukana ja maat käyttävät Euroviisuja omiin tarkoituksiinsa, viisututkija Paul Jordan kuittaa ajatuksen kilpailun ja politiikan pitämisestä erossa toisistaan.

Venäjä ja Ukraina ovat kalistelleet sapeleitaan viisulavalla aiemminkin. Helsingin Euroviisuissa vuonna 2007 Ukraina lähetti lavalle Verka Serdutškan, joka lauloi kertosäkeessä ”Lasha Tumbai”. Monissa korvissa kertosäe kuulosti kuitenkin hyvästeiltä Venäjälle, ”Russia Goodbye”.

Ensimmäistä semifinaalia voi seurata Yle TV2:ssa, Yle Radio Suomessa, Yle Radio Vegassa ja Yle Areenassa klo 22.00 alkaen.

Toinen semifinaali, jossa Suomen edustaja Softengine kisaa pääsystä lauantain finaaliin, on torstaina.