1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Laillinen marihuana apteekkeihin vuoden lopulla Uruguayssa

Presidentti Jose Mujica allekirjoitti laillisen marihuanakaupan säännökset - valtion hyväksymät marihuana-savukkeet tulevat Uruguayssa apteekkeihin vuoden lopulla.

Ihmiset osallistuivat "Viimeiselle laittoman marihuanan marssille" Uruguayn pääkaupungissa Montevideossa joulukuussa 2013, samana päivän kun maan senaatti äänesti marihuanan laillistamisesta. Kuva: Sandro Pereyra / EPA

Uruguay päätti marihuanan laillistamisesta joulukuussa 2013. Tiistaina allekirjoitettujen säännösten myötä valtiollista marihuanaa aletaan kaupitella maan apteekeissa vuoden 2014 lopulla.

Presidentti Jose Mujica toivoo, että valtiollinen marihuanamonopoli pitää kansalaiset erossa järjestäytyneestä rikollisuudesta.

Mielipidekyselyissä suurin osa uruguaylaisista on vastustanut marihuanakauppaa, mutta presidentti Mujica uskoo, että se on ainoa tapa voittaa sota huumeita vastaan.

Uruguay ei tule myymään marihuanaa ulkomaalaisille, kuten esimerkiksi kannabiksen laillistanut Coloradon osavaltio Yhdysvalloissa tekee.

Enintään dollarilla gramma

Hinnoitteluperusteiden mukaan huume tulee maksamaan korkeintaan dollarin gramma. Kuukausittainen asiakkaalle sallittava annos on 40 grammaa.

Sääntöjen mukaan kukin asuntokunta saa kasvattaa korkeintaan kuutta kannabiskasvia.

Marihuanaa saa käyttää samoissa paikoissa missä tupakointi on sallittua, mutta työpaikoilla marihuanaa ei sallita. Myös liikenteessä polttaminen on laitonta, ja pössyttely rinnastetaan rattijuoppouteen.