Raportti maalaa synkän kuvan Yhdysvaltain ilmastosta

Yhdysvallat on muuttumassa ilmastonmuutoksen myötä vaaralliseksi paikaksi, toteaa maan hallituksen tilaama ilmastoarvio. Ilmastonmuutoksella on jo nyt vakavia vaikutuksia ihmisten elämään Yhdysvalloissa.

Ulkomaat
Mies ylittää katua sateenvarjon kanssa lumisateessa.
Mies yritti suojautua talvimyrskyltä Atlantassa, Georgiassa keskiviikkona 12. helmikuuta.John Spink / Atlanta Journal / EPA

Yhdysvaltain hallituksen tuorein ilmastoarvio kertoo sen, mitä tiedeyhteisön enemmistö on jo pitkään pitänyt selvyytenä. Yhdysvaltalaiset tuntevat jo nyt nahoissaan ilmastonmuutoksen vaikutukset.

– Johtopäätöksissä ei ole epäselvyyttä. Ilmastonmuutos ei ole jossain kaukana tulevaisuudessa, vaan se vaikuttaa jo nyt jokaisen amerikkalaisen elämään, vahvisti myös presidentti Barack Obama.

Obama antoi tiistai-iltana haastatteluja jokaisen tv-kanavan päämeteorologeille kaikkein kattavimmasta ilmastonmuutosselvityksestä, jonka Yhdysvaltain hallitus on koskaan tilannut. Sen tekoon osallistui neljän vuoden aikana satoja tiedemiehiä niin julkiselta kuin yksityiseltäkin sektorilta.

Raportti sanoo suoraan, että Yhdysvallat on muuttumassa ilmastonmuutoksen myötä myrskyisäksi, kalliiksi ja vaaralliseksi paikaksi asukkailleen.

"Toivottavasti viesti menee perille"

Ilmastoarvio käy läpi vaikutuksia Yhdysvaltoihin jopa osavaltioittain. Talvimyrskyjen määrä ja tiheys kasvavat itärannikolla. Näännyttävien hellejaksojen ennustetaan yleistyvän kautta maan. Lounaisosien kuivuus pahenee ja merenpinta jatkaa nousuaan.

Raportti kirjoitettiin poikkeuksellisen selkokieliseksi, jotta viesti menisi perille mahdollisimman hyvin.

– Toivottavasti viesti menee perille julkistamalla faktat todellisista kustannuksista. Vaikka emme voi yksittäisiä sääilmiöitä liittää suoraan ilmastomuutokseen, tiedämme, että sään ääri-ilmiöt lisääntyvät lämpötilan noustessa, ja se taas tarkoittaa sitä, että yhä useampi ihminen joutuu vaaraan, yhä useampi koti tuhoutuu ja mahdollisesti yhä useampia ihmishenkiä menetetään, presidentti sanoi.

Pahimmat skenaariot ehditään torjua

840-sivuinen raportti kuitenkin toteaa, että vielä ei ole myöhäistä torjua ilmastonmuutoksen pahimpia skenaarioita.

– Ilmastonmuutos kaataa ihmisten päälle perustavanlaatuista vastuuta, sillä me olemme ainoa laji, joka pystyy muuttamaan sen, mitä raportti ennustaa, sanoo johtaja Michael Freilich avaruushallinto Nasasta.

Raportti tarjoaa Yhdysvaltain hallitukselle mahdollisuuden ottaa uusi alku taistelussa lämpöäsitovien kaasujen kuriinsaamiseksi. Vastassa kuitenkin on paljolti puoluerajoja noudatteleva ilmastoskeptikkojen kuoro, jonka mielestä ilmastoarvio on liian pessimistinen.