Kokoomuksen Sarvamaa: Yhteisvastuu ei tule ensimmäisenä

Euroopan konservatiivit yrittävät torjua suurtappiota eurovaaleissa. Europarlamenttiryhmä EPP:hen kuuluva Kokoomus sen sijaan säilyttää mitä todennäköisimmin asemansa ja kolme meppipaikkaa.

Kotimaa
Petri Sarvamaa.
Euroopan konservatiivit yrittävät torjua suurtappiota eurovaaleissa. Europarlamenttiryhmä EPP:hen kuuluva Kokoomus sen sijaan säilyttää mitä todennäköisimmin asemansa ja 3 meppipaikkaa. Yksi jatkoainaa hakeva on europarlamentaarikko Petri Sarvamaa.

Kokoomuksen eurovaaliehdokas, vuonna 2012 varapaikalta parlamenttiin noussut Petri Sarvamaa kannattaa EU:n liittovaltiokehitystä ja entistä suurempaa taloudellista integraatiota – tietyillä ehdoilla.

– EU:n täytyy päättää isoista asioista, ei lillukanvarsista. Pienempiä asioita voidaan hyvin päättää kansallisesti itse asiassa nykyistä enemmän, Sarvamaa korostaa Ylen aamu-tv:ssä keskiviikkona.

Hän ei kannata niin sanottuja eurobondeja eli euromaiden yhdessä ottamia lainoja. Hän on ollut mukana perustamassa eurobondeja vastustavaa keskustelu- ja vaikuttajaryhmää Friends of Stabilitya.

– Yhteisvastuu ei tule ensimmäisenä. On ihan kestämätön ajatus, että ensin jaetaan rahat ja sitten vasta sanotaan, että sinun pitäisi tehdä jotain sen eteen, että saat ne. Meidän täytyy laittaa tämä järjestyksessä kuntoon.

Sarvamaan mielestä rauha on EU:n tärkein asia. 28 jäsenvaltion pitäisi kuitenkin tiivistää ulko- ja turvallisuuspolitiikan rivejään.

– Venäjä ja Putin on mielestäni käyttänyt hyväkseen EU:n ulko- ja turvallisuuspoliittista hajanaisuutta yhdistettynä energiaan. Se on se vallan hana, kaasuhana, jota Putin käyttää.

Sarvamaan mielestä EU:n on pikimmiten vähennettävä energiariippuvuuttaan Venäjästä. Myös Suomen pitäisi tehdä samoin, lisäämällä bioenergian käyttöä.

– Meillä on metsä, joka kasvaa 30 prosenttia enemmän kuin sitä hakataan. Meidän metsätaloutemme on kestävällä pohjalla, Sarvamaa huomauttaa.

– Me pystyisimme aika nopeastikin korjaamaan tämän tilanteen.

Kokoomuksen puheenjohtajakisassa hän kannattaa Alexander Stubbia. Pääministeri johtajaa Suomen Eurooppa-politiikkaa, ja Sarvamaa näkee Stubbin vahvuutena, että tämä tuntee eurooppalaiset toimijat valmiiksi ja voi käydä suoraan töihin.

Yle keskittyy yhtenä päivänä analysoimaan yhden puolueen politiikkaa ja ehdokkaita. Keskiviikkona 7.5. vuorossa kokoomus.