Puoli vuotta kulunut – Filippiinien taifuunin tuhojen korjaaminen vasta alkamassa

Valtavasta kansainvälisestä avusta huolimatta jälleenrakennus on vasta alkamassa, vaikka uusin taifuunikausi uhkaa jo ensi kuussa. Kotinsa menettäneet ovat rakentaneet uudestaan heiveröisiä talojaan tuhoille alttiille ranta-alueille.

Ulkomaat
Taifuunin vaurioittamia taloja.
Asukkaat korjasivat taifuunin vaurioittamia asumuksiaan Taclobanin kaupungissa Filippiinien itäosassa 24. marraskuuta 2013.Dennis M. Sabangan / EPA

Pohjois-Cebussa Filippiineillä Haiyan-taifuunin uhrit hakevat Punaiselta Ristiltä aaltopeltiä. Jälleenrakennus ja korjaustyöt ovat vasta alkamassa puoli vuotta alueelle iskeneen supertaifuunin jälkeen. Myrskyissä yli neljä miljoonaa ihmistä menetti kotinsa, lähes 6 300 kuoli, ja yli tuhat on yhä kateissa.

Maailma on luvannut tuhoalueille Keski-Filippiineillä satoja miljoonia euroja ainakin kolme vuotta kestävään urakkaan. Miljoonat ihmiset ovat saaneet riisiä, telttakangasta, lääkkeitä ja muuta apua lukuisilta järjestöiltä. Avun tarve on silti valtava.

YK:n mukaan vielä ainakin kahdelta miljoonalta ihmiseltä puuttuu kestävä asunto. Uusi taifuunikausi alkaa jo ensi kuussa. Talojen rakentaminen on suurimpia haasteita.

Asuntoja rakennetaan taas riskialueille

Kansainvälisen punaisen ristin yhdistysten liiton IFRC:n Filippiinien johtaja Marcel Fortier sanoo, että ihmiset kyhäävät asuntojaan jopa rantaan, vaikka Filippiinien viranomaiset halusivat kieltää asutukset riskialueilla.

– Näemme Taclobanissa ja rannikolla, että ihmiset rakentavat talojaan mistä tahansa tarvikkeista. Ei turvallisesti, eikä oikeaan paikkaan, mutta Punainen risti yrittää auttaa heitä rakentamaan turvallisemmin niin, että katto ei lennä seuraavassa myrskyssä, sanoo Fortier.

Järjestöt joutuvat auttamaan jopa riskialueille rakentamista, silla maanomistus on iso ongelma, eikä hallitus ole löytänyt sopivia alueita jälleenrakentamiseen.

Suomen Punaisen Ristin varoja Manilassa koordinoiva Johanna Klinge kertoo, että suomalaisten antama apu on saatu ripeästi käyttöön. Ulkoministeriöltä saatu 1 280 000 euroa käytettiin terveysklinikkaan ja logistiikkaan. Kansalaisilta kerätyllä 1,9 miljoonalla eurolla nostetaan pystyyn muun muassa taloja.

– Ollaan tehty viime viikolla ensimmäiset käteisjakelut. Ihmiset ovat olleet erittäin kiitollisia niille suomalaisille, jotka ovat lahjoittaneet rahoja, Johanna Klinge kertoo.

Kirsi Crowley, Yle Uutiset, Manila