Pekka Pekkala: Käytätkö puhelinta vielä vanhanaikaisesti eli puhumiseen?

Puhelimessa puhuminen ei ole kännykkävalmistajien ydinbisnestä, kirjoittaa Pekka Pekkala.

Pekka Pekkala
Pekka Pekkala.
Pekka Pekkala.Flaminia Fanale

Tuntuuko sinusta, että kännykällä soittaminen on yhä hitaampaa ja vaikeampaa? Vanhalla Nokialaisella puhelu yhdistyi hetkessä verrattuna nykyiseen laitteeseesi? Et ehkä kuvittele, vaan näin on todella käynyt.

Nykyaikaisissa älypuhelimissa tehoa on moninkertaisesti vanhoihin Noksuihin verrattuna. Silti esimerkiksi Nexus 4 -puhelimessa puhelun soittaminen hyydyttää laitteen kokonaan. Hetki katsellaan taukoanimaatiota ja sitten ihmetellään että yhdistyykö puhelu vai ei. Vastaavassa ajassa ehtii avata tekstarin, kirjoittaa viestin ja lähettää sen.

Puheluiden katoaminen on huomattu jopa Suomen johtavalla tavistrendifoorumilla eli Vauva-lehden keskustelupalstalla.

Pekka Pekkala

Ilmeisesti puheluiden soittaminen ei ole myöskään laitekehittäjien listalla kovin korkealla. Kun Android-puhelimet päivitettiin viime marraskuussa KitKat-nimiseen versioon, netti täyttyi valituksista joiden mukaan puhelimella ei voi enää soittaa (siirryt toiseen palveluun). Ja tässä ei siis ole kyse mistään pikkutulokkaasta vaan älypuhelimien markkinajohtajasta.

Myöskään Apple ei satsaa älypuhelimiensa puheluominaisuuksiin. Kun se päivitti käyttöjärjestelmän version kutosesta seiskaan, puhelun käynnistämiseen kuluva aika lähes nelinkertaistui kahteen ja puoleen sekuntiin (siirryt toiseen palveluun). Toki myös kameran tai nettiselaimen käynnistyminenkin hidastui, mutta ei yhtä rajusti.

Puhelimessa puhuminen ei ole kännykkävalmistajien ydinbisnestä. Applen liikevaihdosta kymmenys tulee puhelimiin (siirryt toiseen palveluun) ja iPadeihin ladattavista ohjelmista. Se on kasvava bisnes. Siksi Angry Birdsin latausaika kiinnostaa puheluja enemmän.

Androidin kehittäjän Googlen rahat tulevat nettimainoksista. Sen takia on tärkeää että nettiselain toimii kuin rasvattu ja mainokset näkyvät ongelmitta.

Microsoft-Nokian markkinaosuus on kilpailijoihin verrattuna pieni. Raha tulee edelleen puhelimien myynnistä. Salaliitto tai ei, mutta Windows-puhelimella soittaminen on sutjakkaa.

Angry Birdsin latausaika kiinnostaa puheluja enemmän.

Pekka Pekkala

Toki puheluominaisuuden heikkeneminen johtuu myös siitä, että ihmiset soittavat yhä vähemmän. Puheluiden pituus ja määrä ovat olleet laskussa USAssa jo vuodesta 2007 (siirryt toiseen palveluun). Ja 2010 britit käyttivät älypuhelimia nettiselailuun kaksi kertaa kauemmin kuin puhumiseen (siirryt toiseen palveluun). Puheluiden katoaminen on huomattu jopa Suomen johtavalla tavistrendifoorumilla eli Vauva-lehden keskustelupalstalla (siirryt toiseen palveluun).

Toki puhelu ei ole kuolemassa, mutta kännykkä on ehkä kuitenkin kätevimmillään tekstipohjaisessa viestinnässä. Kun puhelin oli kotona ja langalla seinässä, kaikki tiesivät että vastaaja ei ole lenkillä, työpalaverissa tai ulkomailla. Ja kun oma kännykkä soi, se on aina kassin pohjalla, väärässä taskussa tai virta on lopussa.

Ei siis ihme, että puettavasta teknologiasta kohistaan niin paljon. Niin hullulta kuin se kuulostaakin, se saattaa tuoda takaisin ei-tekstipohjaisen viestinnän. Samalla myös puheluiden äänenlaadun luvataan paranevan HD-tasoiseksi (siirryt toiseen palveluun). Ehkäpä toisen äänen kuuleminen nousee taas arvoonsa, kivojen hymiöiden ja nokkelien lyhenteiden sijaan.

Pekka Pekkala
Kirjoittaja on toimittaja ja tutkija, joka kirjoittaa työkseen arjen teknologiasta ja median tulevaisuudesta.

Osallistu kolumnien kirjoittamiseen ja kommentoi osoitteessa twitter.com/pekkapekkala (siirryt toiseen palveluun) tai facebook.com/pekkala.pekka (siirryt toiseen palveluun)