Kokoomus "kirjavassa" europarlamenttiryhmässä – kärkiehdokas puolustaa veroparatiiseja

Ruotsalaisen kansanpuolueen Björn Månsson ihmetteli kokoomuksen europarlamenttiryhmän kirjavuutta, sillä mukana on muun muassa abortin vastustajia ja vähemmistöoikeuksien polkijoita. Sosialidemokraattien Riitta Myller puolestaan hämmästeli, että ryhmän kärkiehdokas puolustaa veroparatiiseja.

Kotimaa
Petri Sarvamaa, Björn Månsson ja Riitta Myller.
Kokoomuksen Petri Sarvamaan haastajat tulevat RKP.stä ja Sosialidemokraateista. Löytävätkö Björn Månsson ja Riitta Myller heikot kohdat Sarvamaan puolustuksesta?
Kokoomus logo

Kokoomus kuuluu europarlamentissa Euroopan kansanpuolueen EPP:n ryhmittymään. Ruotsalaisen kansanpuolueen Björn Månsson ihmetteli Ylen aamu-tv:n väittelyssä EPP:n kirjavuutta. Mukana on puolueita, jotka sortavat vähemmistöjen oikeuksia omissa maissaan ja vastustavat naisten oikeutta aborttiin, hän huomautti.

– Ääni kokoomukselle siinä mielessä on ääni aika kirjavalle porukalle, Björn Månsson (r.) sanoi.

– Ääni minulle tai kokoomukselle ei todellakaan ole ääni näille asioille, joita luettelet, Petri Sarvamaa (kok.) väitti vastaan.

EPP:n riveihin kuuluvat muun muassa Italian entisen pääministerin Silvio Berlusconin populistis-liberaalinen Forza Italia -puolue ja Unkarin pääministerin Viktor Orbánin konservatiivinen ja kristillidemokraattinen Fidesz.

Sosialidemokraattien Riitta Myller halusi tietää, säilyttääkö EPP nämä puolueet riveissään myös vaalien jälkeen. Ne ovat taanneet EPP:lle suurimman ryhmittymän aseman parlamentissa.

– Uskon, että EPP tulee säilymään erittäin suurena ja toivottavasti suurimpana ryhmänä parlamentissa. Toivon sitä sen takia, että meitä kaikkia siinä ryhmässä yhdistää ne kaikkein keskeisimmät asiat, joiden takia meidän mielestä EU on olemassa eli...

– Ihmisoikeuskysymykset ja korruptionvastaisuus? Riitta Myller (sd.) kysyi väliin.

– Ei vaan, talouden ja hyvinvoinnin ja sitä kautta rauhan ja vakauden säilyttäminen, Sarvamaa sanoi.

– Ja veroparatiisit saadaan suljettua? Se on hyvinvointivaltion elinehto, Myller jatkoi.

Kärkiehdokkaana luxembourgilainen

Sarvamaa korosti, että EPP kokonaisuudessaan ei ole ajamassa veroparatiiseja. Sen kärkiehdokas on kuitenkin Luxemburgin entinen pääministeri Jean Claude Juncker, jolla on pitkäaikaista kokemusta veroparatiisin johtamisesta.

– Puolueryhmä halusi valita sellaisen ehdokkaan, joka useimmissa kysymyksissä pystyy toimimaan mahdollisimman hyvin komission puheenjohtajana. Siinä on sata erilaista asiaa, Sarvamaa puolustautui.

Hän huomautti, että Juncker on toiminut euroryhmän puheenjohtaja aiemmin, joten hän on kokenut. Sarvmaa ei kiistänyt, että Juncker puolustaa veroparatiiseja, mutta huomautti, että demokratia on kasvanut parlamentissa.

– Olen toki äänestänyt sen puolesta, että veroparatiisit pitää lopettaa. Meidän pitää tiukentaa lainsäädäntöä tämän suhteen. Samoin on äänestänyt EPP-ryhmän niukka enemmistö, Petri Sarvamaa sanoi.

Yle keskittyy yhtenä päivänä analysoimaan yhden puolueen politiikkaa ja ehdokkaita. Keskiviikkona 7.5. vuorossa kokoomus.