Turvapaikanhakijoille päätös aiempaa nopeammin – Majoituspaikat vähenevät

Vastaanottokeskuksen toiminta Punkalaitumella ja Ruukissa loppuu kokonaan. Maahanmuuttoviraston mukaan Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä ei ole laskenut, mutta asumisajat keskuksissa ovat lyhentyneet muun muassa nopeamman päätöksenteon ansiosta.

Kotimaa
Turvapaikanhakijoita Joutsenon vastaanottokeskuksessa.
Tommi Parkkinen / Yle

Maahanmuuttovirasto vähentää turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusten määrää ja karsii majoituspaikkoja heinäkuusta alkaen.

Paikkoja vähennetään, vaikka Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä ei ole laskenut. Asumisajat keskuksissa ovat kuitenkin lyhentyneet muun muassa nopeamman päätöksenteon ansiosta. Vastaanottokeskuksissa on tällä hetkellä runsaasti vapaita paikkoja. Noin 2 440 majoituspaikasta vähän yli 400 on vapaana.

Turvapaikanhakijat asuvat vastaanottokeskuksissa turvapaikkahakemusten käsittelyjen ajan. Päätöksen saatuaan he muuttavat asumaan kuntiin tai palaavat kotimaahansa.

Kahden vastaanottokeskuksen toiminta loppuu kokonaan. Punkalaitumen vastaanottokeskuksen toiminta lakkautetaan syyskuussa ja Ruukin marraskuussa. Lisäksi Espoon ryhmäkodista vähennetään tarvittaessa seitsemän majoituspaikkaa. Ryhmäkodissa majoittuvat ilman huoltajaa tulleet alaikäiset turvapaikanhakijat.

Kun majoituspaikkojen karsimisesta päätetään, otetaan huomioon esimerkiksi vastaanottokeskuksen sijainti suhteessa muihin vastaanottokeskuksiin ja turvapaikanhakijoiden maahantuloalueisiin. Lisäksi arvioidaan kiinteistön kuntoa sekä yksikkökohtaisia kustannuksia, Maahanmuuttovirasto kertoo.

Maahanmuuttoviraston mukaan majoituspaikkoja pystytään lisäämään tarvittaessa nopeasti.