Näkökulma: Kelluva Lappeenranta

Tarvitseeko suomalainen rantamaisema kelluvia lauttoja? Pitääkö turisteille tarjoja kelluvaa eksotiikkaa, vai riittääkö perinteinen lehmuskuja? Ja kenen rahalla villejä, kelluvia visioita kannattaa lähteä toteuttamaan neljän vuodenajan Suomeen?

Näkökulmat
Havainnekuva Linnoituksenniemestä.
GSP Group Oy

Jep. Nyt on päästetty konsultti irti. Tuloksena on villejä visioita Lappeenrannan kaupunginlahden, sataman ja Linnoituksen ympärille. Tarjolla on kaikenlaista kelluvaa ja jännää. Kelluva rantapromenadi monipuolisine toimintoineen ympärivuotiseen käyttöön. Kelluva uimala kylpypaljuineen. Kenties kelluvaa hotellitoimintaakin. Vision tasolla kuulostaa toki hauskalta, ja varmasti olisi turistien mielestä jotain uutta ja erilaista.

Nyt on päästetty konsultti irti.

Miksi tämä kuulostaa kuitenkin ylettömän korkealentoiselta? Konsulttien ja visionäärien tehtävä on olla hieman jalat maasta, että jotain todella uutta ja ennenkuulumatonta saataisiin synnytettyä. Mutta olisiko jonkinlainen realismitsekkaus paikallaan? Lappeenranta ei kuitenkaan ole Nizza. Sillä keskeisin kysymys ympärivuotisuuden lisäksi on varmasti raha.

Lappeenrannan kaupungilta kului vuosia, kun sataman ja Linnoituksen alue laitettiin nykyiseen kuntoonsa EU-rahoituksen avulla. Silloin kunnostettiin Linnoituksen valleja alkuperäiseen muotoonsa, ja tehtiin satamalahtea kiertävä promenadi nykyiseen loistoonsa. Ja hyvin on kelvannut. Ravintolalaivat pullistelevat asiakkaista kesäiltaisin, kävelijät, koirien ulkoiluttajat, rullaluistelijat ja pyöräilijät kulkevat sovussa kaupunginlahtea ympäri. Vety tekee kauppansa rantakioskeissa, ja joku kaappaa mukaansa jäätelön, täytetyn vohvelin tai pizzaviipaleen. Toriaukiokin on löytänyt kauppiaita myymään kaikkea käytetyistä kirjoista lakritsiin. Kuitenkin vain kesäisin.

Havainnekuva kelluvista rakennuksista Pallonlahdella.
Havainnekuva kelluvista rakennuksista Pallonlahdella.GSP Group Oy

Uudet, kelluvat suunnitelmat eivät varmasti nopealla aikataululla synny konkretiaksi.Visioinnissa on tietysti katsottava kauas, mutta kuka tämän kaiken kelluvan lystin maksaisi? Haluan nähdä sen yrittäjän, joka omat roponsa laittaa tässä likoon. Ymmärrän myös hyvin nykyisten sataman alueen yrittäjien tuohtumuksen uusien suunnitelmien suhteen. Heillä on täysi työ palvella yrittäjiä ja tehdä tulosta Suomen lyhyen ja vähälumisen kesän aikana.

Pitäisikö nyt ennen uusien suunnitelmien eteenpäinviemistä hoitaa muutama muu keskeneräinen asia? Laittaa esimerkiksi rantaraitti kuntoon. Kunnostaa Pallonlahden ranta-alue, ja huolehtia, että alueen vesistö on siinä kunnossa, että suunnitelmia kannattaa laajemmin tehdä. Saada keskustan tyhjät tontit täyteen. Kirkastaa keskustan väljähtynyt, vuosikymmeniä vanha ilme. Jos sitä sijoittajien ja yrittäjien rahaa lojuu jossain joutilaana, niin noista voisi ainakin aloittaa.

@sarilehtinen (siirryt toiseen palveluun)