Kun viha valtasi Odessan

Odessalaiset eivät tule unohtamaan päivää, joka repäisi kaupungin kahtia ja päästi valloilleen valtaisan raivonpuuskan, kirjoittaa Ukrainassa oleva Yle Uutisten toimittaja Erkka Mikkonen.

Ulkomaat
Teksti ja kukkia maassa.
Odessan paikallishallinnon rakennuksen eteen asvalttiin oli viime sunnuntaina kirjoitettu sana 'kansanmurha'. Kaksi päivää aiemmin rakennuksessa riehuneessa palossa menehtyi yli neljäkymmentä ihmistä.Dmitry Serebryakov / AFP

Ukrainalaista borssia, juutalaisten vorschmackia, armenialaista lavashia ja kreikkalaisia oliiveja. Eri kansojen ruokaperinteitä yhdistelevä odessalainen keittiö hämmästyttää monipuolisuudellaan.

Mustanmeren vilkkaassa satamakaupungissa eri kansallisuudet ja uskonnot ovat aina eläneet rinnakkain. Odessalaiset ovat ylpeitä kirjavasta kulttuuristaan ja kosmopoliittisuudestaan. Jokaisen kerrotaan löytävän paikkansa rauhaa syleilevässä kaupungissa.

Mutta mitä sitten tapahtui? Viha ja katkeruus saapuivat Odessaan. Kaupungin asukkaat ovat alkaneet kyräillä toisiaan. Oletko meidän vai heidän puolella? Kannatko sinikeltaista vai mustaoranssia nauhaa?

Odessalaiset eivät tule koskaan unohtamaan päivää, joka repäisi kaupungin kahtia ja päästi valloilleen valtaisan raivonpuuskan.

Erkka Mikkonen

Kun Kiovassa alettiin rähistä ja väkivaltaisuudet levisivät Itä-Ukrainaan, niin Mustanmeren rannalla vakuuteltiin Odessan olevan viimeinen kolkka, jossa ihmiset nousisivat toisiaan vastaan. Hetkessä kaupunki on täyttynyt vihasta ja kostonhalusta: Kuolema fasisteille! Ryssät hirteen!

Perjantaina 2. toukokuuta väkivaltaisissa yhteenotoissa ja polttopullosta syttyneessä rakennuspalossa menehtyi yli neljäkymmentä ihmistä. Odessalaiset eivät tule koskaan unohtamaan päivää, joka repäisi kaupungin kahtia ja päästi valloilleen valtaisan raivonpuuskan.

Kaupunkilaiset uskovat ulkopuolisten tahojen olevan traagisten tapahtumien takana. Vastapuolet syyttelevät toisiaan. Moni ei tule antamaan koskaan anteeksi, vaan kovettaa sydämensä ja jatkaa vastakkainasettelun lietsomista hautaan saakka.

Internetin keskusteluryhmissä levitetään syyllisinä pidettyjen ihmisten kuvia osoitetietoineen ja kehotetaan toimiin heidän tuhoamiseksi. Odessalaiset odottavat peloissaan seuraavaa perjantaita, voitonpäivää, jolloin laajamittaisten väkivaltaisuuksien uskotaan taas leimahtavan.

Rauhaa rakastava kaupunki on saanut väistyä. Viha on vallannut Odessan.

Erkka Mikkonen / Yle Uutiset, Odessa