Stubb: EU:ta ei voi syyttää malariasta

Kreikan kansalaisista on vastuu kreikkalaisilla itsellään, sanoo kokoomuksen eurovaaliehdokas Alexander Stubb. Hänen mielestään EU:ta voi syyttää monesta asiasta, mutta ei sentään malariasta, joka on tehnyt paluun Kreikkaan.

politiikka

Yle Radio 1:n Ykkösaamun eurovaalitentissä ulkomaankauppaministeri ja kokoomuksen eurovaaliehdokas Alexander Stubbilta kysyttiin, miksi Euroopan talouskriisin seuraukset ovat kaatuneet pankkien sijaan etenkin Etelä-Euroopan kansalaisille.

– Sen takia, että Etelä-Euroopan maissa ei ollut julkinen talous hyvällä tolkulla. Nythän me pyrimme siihen, että katkaisemme valtion ja pankkien napanuoran, vastasi Stubb.

Kreikassa itsemurhaluvut ovat nousseet 45%, malaria on tehnyt paluun, työttömyysaste on edelleen 26%, nuorisotyöttömyys 60%, suuri osa ihmisiä on sairausvakuutusjärjestelmän ulkopuolella.

– Sanoisin näin, että EU:ta voi syyttää monesta asiasta, mutta en nyt lähtisi ihan malariasta syyttämään kuitenkaan, kommentoi Stubb.

Eikö EU:n jäsenmailla ole vastuuta Kreikan kansalaisista?

– Minun mielestä Kreikan kansalaisista on vastuu kreikkalaisilla itsellään. Ei minun mielestä voida ulkoistaa yksilön vastuuta valtiolle, saati sitten Euroopan unionille. Tässäkin pitää löytää tasapaino, Stubb vastaa.

– Samalla totean, että pitää olla solidaarinen ja reilu.

EKP ja euro ovat vakauttaneet taloutta

Stubbin mukaan EU:n integraatio on osittain syventynyt, ja se on Suomen kannalta hyvä asia.

– Mehän olemme ihan oikeasti ensimmäistä kertaa päässeet vaikuttamaan meidän omaan valuuttaan, Stubb sanoo.

Aikaisemmin oma valuutta markka heilui suurvaltapolitiikan myötä, jouduttiin tekemään hätäisiä ratkaisuja, devalvaatioita, ja oli kytköksiä eri valuuttoihin, arvioi Stubb.

– Nyt olemme istuneet niissä pöydissä, joissa päätöksiä meidän omasta valuutasta eli eurosta on tehty. Se on ollut erittäin vakaata aikaa.

Euroopassa on Stubbin mukaan nähty, että jousto pitää nyt löytää työmarkkinoilta. Euroopan keskuspankin EKP:n päätehtävä on hänen mielestään hintavakaus. EKP on ollut Euroopan talouskriisin aikana tukena ja turvana.

– En ole itse havainnut, että he ovat tehneet matkan varrella virheitä. Päinvastoin, he onnistuivat vakauttamaan tilanteen, Stubb sanoo EKP:sta.

Yle keskittyy yhtenä päivänä analysoimaan yhden puolueen politiikkaa ja ehdokkaita. Keskiviikkona 7.5. vuorossa kokoomus.