1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä Sinfonia

Jyväskylä Sinfonian keväässä soi 70 minuuttia puhdasta iloa

Jyväskylän Sinfonian kevätkauden päätöskonsertissa kajahtaa ilmoille yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista klassisen musiikin teoksista, Beethovenin 9. sinfonia. Konsertti myytiin loppuun jo tammikuussa.

Jyväskylä Sinfonia
Kapellimestari Ville Matvejeff johtaa Jyväskylä Sinfoniaa.
Ville Matvejeffin johtaman Jyväskylä Sinfonian kaikki viime syksyn konsertit olivat loppuunmyytyjä. Ensimmäinen joulukonsertti myytiin loppuun juhannuksena.Matti Myller / Yle

Jyväskylä Sinfonian ylikapellimestari Ville Matvejeff on varma, että edessä on suurimuotoinen spektaakkeli.

– Olemme valinneet ohjelmaan Beethovenin 9. sinfonian. Se tunnetaan lisänimellä Oodi ilolle, siinä on mukana suuri kuoro ja neljä solistia. Teos itsessään kestää 70 minuuttia. Teos on oikea hittiteos, Matvejeff kuvailee.

Sinfonia kantaesitettiin 190 vuotta sitten jo kuuroutuneen säveltäjänsä johdolla Wienissä.

– Siihen aikaan teos oli jotain aivan ennen kuuulumatonta. Kaikista vallankumouksellisin asia oli, että Beethoven lisäsi viimeiseen osaan kuoron ja neljä solistia ja näin teoksesta tuli ensimmäinen varsinainen iso kuorosinfonia, Matvejeff kertoo.

Kuoro kantaa kestosuosikkia

Oodi ilolle on yksi suomalaisten kestosuosikkeista, mutta Jyväskylässä sitä ei ole hetkeen kuultu. Se oli yksi syy, miksi sinfonia valittiin nyt ohjelmistoon. Toinen syy oli se, että Jyväskylässä oopperakuoron kokoaminen käy helposti.

– Jyväskylä on erinomainen kuorokaupunki, täältä löytyy loistavia kuoroja ja heidän kanssaan on ilo tehdä yhteistyötä. Meillä on yleensä kaksi kertaa syksyn aikana ja kaksi kertaa kevään aikana konsertti, missä on kuoro mukana, Matvejeff toteaa.

Beethovenin 9. sinfonian solistiksi pääseminen on monen laulajan unelma.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun pääsen esittämään yhdeksättä sinfoniaa. Aloitan Oodi ilolle ja se lähtee minusta hieman fanfaarimaisesti liikkeelle. Se on aina jokseenkin haastava se alku, mutta musiikki on taivaallisen upeaa, kuvailee baritoni Waltteri Torikka.

Sinfonia nosteessa

Oodi ilolle istuu Jyväskylän Sinfonian kevätkauden päätöskonsertiksi myös siitä syystä, että Sinfonialla on aihetta iloon. Yhteistyö uuden ylikapellimestarin kanssa on sujunut hyvin.

– Työskentely on ollut erittäin inspiroivaa, meillä on ollut erinomaisia konsertteja ja orkesterin ilmapiiri on ollut valtavan korkealla. On ollut erittäin hienoa nähdä, miten salit ovat kerta toisensa jälkeen täynnä, niin täynnä, että kaikki yleisönjäsenet ei tänne tettaeritaloon mahdu, Ville Matvejeff iloitsee.

Lue seuraavaksi