Tutkija: Boko Haramin tyttökaappaus merkki hallituksen heikkoudesta

Nigerialainen terroristijärjestö Boko Haram hyökkäsi huhtikuun puolivälissä kouluun ja sieppasi yli 200 tyttöä. Tytöt ovat edelleen kateissa. Suomalaistutkija pitää näin suurta iskua merkkinä siitä, että maan hallitus on menettämässä otteensa Nigerian koillisosista.

Ulkomaat
Mielenosoittajia.
Siepattujen tyttöjen puolesta osoitettiin mieltä Abujassa toukokuun alussa.Pius Utomi Ekpei / AFP / Lehtikuva

Nigerialaisen Boko Haram -järjestön isku paikalliseen kouluun ja jopa parin sadan tytön kaappaaminen yllätti suomalaistutkijaa eniten kokonsa puolesta.

– Yllätys oli tämä oli lähinnä kokonsa puolesta, sanoo yleisen historian dosentti Risto Marjomaa Helsingin yliopistosta Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Marjomaan mukaan muuta yllättävää ei iskussa ollut, sillä järjestö on tehnyt samanlaisia iskuja jo muutaman vuoden ajan. Lisäksi Marjomaa muistuttaa, että samanlaisia iskuja tehdään muuallakin, muun muassa Ugandassa.

– Yleensä ne kohdistuvat vain pieneen määrään. Tällaisissa tyttökaappauksissa muutamaa - ehkä jopa parikymmentäkään koskeva kaappaaminen ei olisi herättänyt maailmalla huomiota.

Marjomaan mukaan kaapatut 16-18-vuotiaat joutunevat vaimoiksi joko kapinallisille tai heidät myydään eteenpäin naapurimaille.

– Todennäköisesti näin siinä juuri käy. He päätyvät jalkavaimoiksi sisseille itselleen tai muille sissiryhmille.

Tyttöjen myymistä Marjomaa ei pidä kovin todennäköisenä vaihtoehtona. Marjomaan mukaan heidät voitaisiin myydä vain naapurimaiden rajaseuduille, eikä niillä seuduilla ole kellään niin paljoa rahaa, että rahoilla voisi rahoittaa esimerkiksi terrorismia.

Dosentti uskoo myös, että tytöt pysynevät hengissä. Heitä ei ole välttämättä ole tarkoitus tappaa ja osa heistä päässee joskus vapaiksi.

– Mutta tietysti aika karseiden kokemusten jälkeen, dosentti Marjomaa muistuttaa.

Boko Haram haluaa osoittaa hallituksen heikkouden

Afrikkaan perehtynyt dosentti Risto Marjomaa pitää näin suurta tyttökaappausta ja iskua kouluihin osoituksena hallituksen heikkoudesta. Tavoitteena on horjuttaa valtajärjestelmää, jossa kristityssä etelässä on öljy, rahat, valtaa ja satamat ja pohjoisessa vain rapautunut yhteiskunta. Uskonnolla Boko Haram ei iskuja voi perustella.

– Tämä on taktiikkaa, osa sissisodankäyntiä. Sillä pyritään osoittamaan, kuinka heikko valtio on.

Marjomaan mukaan näin halutaan provosoida valtio vastaiskuihin, jotta ne kohdistuisivat muihinkin väestönosaan, jotta ihmiset sitten ryhtyisivät tukemaan Boko Haramia.

Dosentin mukaan merkki valtion ja perinteisesti vahvan armeijan otteen hiipumisesta on se, ettei niillä ole ainakaan vielä minkäänlaista tietoa tyttöjen olinpaikasta.

Samaan aikaan maan presidentti Goodluck Jonathan vain yrittää selittää asioita parhain päin.

– Valtio on ehkä menettämässä otteensa koillisosista, mutta tätä presidentti ei voi julkisesti sanoa.