Pankkikortti ja hammasharja käteen, kun menet haudalle seuraavan kerran

Milloin olet viimeksi käynyt omaisesi haudalla? Jouluna kenties jättämässä kynttilän? Juhlapyhät innoittavat ihmisiä muistelemaan poisnukkuneita ja tuleva äitienpäivä muuttaa hautausmaat värikkäiksi kukkameriksi. Seuraavalle hautausmaavierailulle on syytä ottaa pankkikortti, hammasharja ja pesuriepu mukaan, sillä talven jälkeen on muutamia seikkoja, jotka on hyvä käydä haudalla tarkistamassa.

ilmiöt
Kaksi enkeliä hautakivellä.
Tarja Nyyssönen / Yle

Mikkelin kirkonmäen hautausmaalla oranssit haravat viuhuvat heti aamutuimaan kovaa vauhtia. Aurinko lämmittää mukavasti vaikka keväinen tuuli on viileä. Parisenkymmentä vapaaehtoista on kokoontunut joka keväisiin hautausmaan siivoustalkoisiin.

– Tässä vaiheessa vuotta ei voida juurikaan muuta kun haravoida kuivat lehdet ja havunneulaset pois. Seurakunnan puolesta istutuksia tehdään vasta kelien lämmittyä kunnolla, kertoo Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan ylipuutarhuri Jaana Nyström.

Kallellaan oleva hautakivi hautausmaalla.
Routa on muljutellut tätä hautakiveä talven aikana. Tarja Nyyssönen / Yle

Yksittäiset ihmiset ovat kuitenkin jo tuoneet omia kukkiaan omaistensa haudoille. Keväisen keltaisena kukkivat usealla haudalla narsissit. Muutamia hautoja koristavat jo orvokitkin. Jaana Nyström muistuttaa omaisia käymään haudoilla talven jälkeen tarkastamassa hautakiven kunnon.

– Omaiset omistavat hautamuistomerkin, joka yleensä on hautakivi, ja ovat vastuussa sen kunnosta, ja ylipäätään koko haudan kunnosta, haudan hallinta-ajan. Hallinta-aika tyypillisesti haudoilla on 25 vuotta. Hautakivi tuppaa heilahtelemaan talven aikana roudan vaikutuksesta, ja keväisin olisi hyvä tarkistaa hautakiven kunto. Jos kivi lenkottaa, voi se olla jopa turvallisuusriski hautausmaalla.

Kiven suoristamisen lisäksi hautakivi on hyvä puhdistaa aika ajoin. Kiviin kertyy vuosien saatossa sään ansiosta levää, sammalta, hiekkapölyä ja jäkälää. Jaana Nyströmillä on hyväksi havaitut vinkit pinttyneenkin lian poistamiseen hautakivistä.

– Hautakivi kannattaa puhdistaa sateella, silloin lika ja jäkälä irtoavat parhaiten. Pehmeällä harjalla voi hangata kiveä, kunhan varoo kirjainten kultauksia. Kullattuja kohtia voi varovasti puhdistaa pehmeällä hammasharjalla. Vihreä levä lähtee hyvin kiiltävältä kiven pinnalta pankkikortilla raaputtamalla. Käy siihen toki joku muukin muovinen, naarmuttamaton läpyskä, mutta pankkikortti monella on usein mukana, Nyström nauraa.

Mieti mitä haudalle istutat

Ennen kelien lämpiämistä ei haudalla juuri muuta voi tehdä hautakiven kunnostuksen lisäksi. Kiven edessä olevan kukille tarkoitetun istutusalueen voi toki muokata jo kesää varten valmiiksi ja ruohot nyppiä kiven ympäriltä. Itse nurmenleikkuun seurakunta hoitaa koneellisesti.

– Omia kukkia ja istutuksia miettiessä on hyvä pohtia, miten kasvit käyttäytyvät. Sinällään haudoilla ei ole rajoituksia, mutta helposti leviäviä lajikkeita ei suositella, sillä ne leviävät helposti haudalta toiselle. Myös puuvartisten havupensaiden istutuksista olisi hyvä neuvotella seurakunnan kanssa, sillä ne kasvavat usein kovin isoiksi.

Nyströmillä on kaino pyyntö haudoilla kävijöille kesää varten.

– Voisi miettiä, onko metallisten kynttilälyhtyjen haudalla jättäminen kesäksi tarpeellista. Ne vaikeuttavat usein hautojen hoitamista, kun siimaleikkurit tarrautuvat lyhtyihin kiinni. Jos kynttilälyhdyn jättää kesäksi haudalle, tulisi se laittaa keskelle kukka-aluetta hautakiven kohdalle.

Kukkia ja kynttillöitä haudalla.
Tarja Nyyssönen / Yle

Jaana Nyström näkee puutarhurina hautausmaat aivan eri silmin kuin tavalliset ihmiset. Nyström kuitenkin uskoo, että hautausmaat ovat edelleen paikkoja, joissa käydään hiljentymässä ja muistelemassa menneitä sukupolvia. Toki haudoilla käymiseen on tullut mausteita nykypäivän elämänmenosta.

– Kyllä haudoilla käydään edelleen aktiivisesti. Kynttiläjätettä tulee nykyään ihan yhtä paljon kuin aikaisemminkin. Mutta onhan se vähän muuttunut monen osalta, tämä haudoilla käymisen perinne. Usein näkee, että jouluna ajetaan aivan haudan viereen autolla ja viedään nopeasti kynttilä kiven juureen. Tulee mieleen, että eikö sitä kynttilää voi sytyttää kotona, jos ei haudalla ole aikaa pysähtyä sen asian ja muistojen äärelle.

Virpomavitsasta posliiniseen enkeliin

Kukkien ja kynttilälyhtyjen lisäksi lisäksi yhä useampi haluaa tuoda hautakivelle jonkinlaisia pieniä muistoesineitä. Enkelit ja pääskyset ovat suosituimpia, mutta myös muun laista tavaraa haudoilla näkee.

Virpomavitsa hautausmaalla.
Tarja Nyyssönen / Yle

Seurakunnalla ei ole rajoituksia hautakiven koristeluun. Yksi hauta on esimerkiksi koristeltu virpomavitsalla, toisessa köllöttelee kaksi posliinista enkeliä.

– Kannattaa miettiä miten arvokkaita esineitä haudalle tuo. Etenkin talvella ne saattavat hukkua lumitöiden mukana ja totta kai niitä saatetaan varastaakin. Mutta meiltä ei ole mitään estettä sen suhteen, miten hautakiven koristelee. Useinhan tuoduilla esineillä on syvä merkitys esineen tuojalle.

Seurakunta hoitaa, jos ei itse ehdi

Nykymeno näkyy myös hautojen hoitamisessa. Vaikka suurin osa haudoista on vielä omaisten omassa hoidossa, on esimerkiksi Mikkelin alueen hautapaikoista noin 5 000 annettu seurakunnan hoitoon. Ja luku tulee tulevaisuudessa kasvamaan, kun suurten ikäluokkien elämä muuttuu.

– Ne ketkä haudoistaan välittävät, hoitavat ne hyvin ja huolella. Mutta jo nyt näkee sen, että kaikilla ei ole omaisia, jotka hautaa hoitaisivat. Jonkun verran on uusissakin hautauksissa ihan ilman hoitoa jääneitä, unohdettuja hautoja.

Hoitamaton hautapaikka.
Tätä hautaa ei ole hoidettu ihan äsken. Tarja Nyyssönen / Yle

Seurakunnan hoitoon omaisensa haudan saa pienehköä vuosimaksua vastaan. Hoitoon kuuluu koko hauta-alueen hoitaminen nurmenleikkuineen, haravointeineen ja puhdistuksineen.

– Kukatkin seurakunta istuttaa haudoille pyynnöstä, mutta asiakas itse joutuu ne ostamaan.

Koska hautapaikkoja on lukuisia, ei seurakunnalla ole resursseja peräänkuuluttaa jokaisen hoitamattoman haudan omistajia vastuustaan. Siinä vaiheessa seurakunta toimii, kun haudan hallinta-aika alkaa mennä umpeen.

– Jos haudan omistajaa ei saada muuten kiinni, laitetaan haudalle tiedote hallinta-ajan umpeutumisesta. Jos omaiset eivät joko reagoi tiedotteeseen tai eivät halua jatkaa hallinta-aikaa, siirtyy hautapaikka seurakunnan vastuulle.