1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Hyvä johtaja ei pelkää konflikteja

Palkittu näyttelijä Outi Mäenpää on jo parin kymmenen vuoden ajan kouluttanut suomalaisyrityksiä viestintä- ja vuorovaikutustaidoissa, ja sanoo hyvän johtajan tarkistavan motiivinsa vähintään kerran vuodessa.

terveys
Naisen ja miehen kädet näyttävät toisilleen keskisormea valkoista taustaa vasten.
Mikko Suhonen / Yle

Jussi- ja Venla-patsailla näyttelijän työstä palkittu, ja ruotsalaisen elokuvapalkinnon Guldbaggen parhaasta naissivuosasta vastaanottanut Outi Mäenpää on kouluttanut suomalaisyrityksissä viestintä- ja vuorovaikutustaidoista parikymmentä vuotta.

Jouko Turkan aikaan Teatterikorkeakoulun käynyt, ja ulkomaita myöten improvisaatioteatterissa ja vuorovaikutus- ja viestintäkouluttajaksi kouluttautunut (siirryt toiseen palveluun) Mäenpää arvioi Suomessa olevan paljon heikkoa johtajuutta.

– Ajatkin ovat sellaiset, että kvartaalitaloudessa päädytään tekemään lyhytkantoisia ratkaisuja, ja kovat luonteenpiirteet korostuvat. Johtajassa jopa arvostetaan epäempaattisia luonteenpiirteitä, ja johtajuudessa käytetään paljon kielteisyyttä.

– Johtaja saattaa kiukutella kuin lapsi ja toimia kuin rankaiseva vanhempi, hän pelaa työyhteisössä ihmissuhdepelejä. Kun ihmiset ovat nyt päättäneet, että ajat ovat taloudellisesti epävakaat ja on pelkoa työpaikkojen puolesta, niin työntekijät ovat ikään kuin negatiivisesti toimivan johtajan uhreja, Mäenpää kertoo kauhuskenaariosta suomalaisilla työpaikoilla oman kokemuksensa mukaan.

Outi Mäenpää.
Outi Mäenpää koulutti huhtikuussa Kajaanin ammattikorkeakoulun henkilökuntaa, ja puhui Kajaanissa myös yleisöluennolla.Katja Oittinen / Yle

Outi Mäenpää sanoo johtajuuden olevan vaikea pesti, joka vaatii rohkeutta ja hyvää itsetuntemusta.

Hyvä johtaja ei pelkää konflikteja, eikä mene sekaisin toisen tunteista, vaan on valmis selvittämään asiat.

Outi Mäenpää

– Hänen tulee sinut sen kanssa, että mikä häntä itseään johtaa missäkin tilanteessa, ja millainen historia kulkee mukana vaikuttamassa toimintaan. Hyvä johtaja ei pelaa ihmissuhdepelejä. Hän ei pelkää konflikteja, eikä mene sekaisin toisen tunteista, vaan on valmis selvittämään asiat.

– Hyvä johtaja on kuunteleva, hän vaikuttuu alaisestaan, selvittää asioita, on tukena ja kannustaa kohti tulevaa. Hän on on niin avoin kuin mahdollista, ja myös suora, reilu ja kannustava, Mäenpää määrittelee.

Outi Mäenpään mukaan kaikista ei ole johtajiksi – eikä tarvitsekaan.

– Johtajan pitäisi tarkistaa omia johtajuuden motiivejaan vähintään kerran vuodessa. Ken sen pestin haluaa, sen ansaitkoon.

Lue seuraavaksi