1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

Ylen toimittaja blokattu Venäjän Suomen-suurlähetystön Twitteristä

Ylen ulkomaantoimittaja Mika Mäkeläinen uskoo, että esto liittyy hänen twiitteihinsä, tv-juttuihinsa tai kommentteihinsa Ukrainan levottomuuksiin liittyen. Venäjän Suomen-suurlähetystö ei ole kommentoinut asiaa Ylelle.

Kuva: Twitter / Yle Uutiset

Venäjän Suomen-suurlähetystö on blokannut Ylen ulkomaantoimittajan lähetystön Twitter-tililtä. Toimittaja Mika Mäkeläinen voi yhä lukea viestejä, mutta ei vastata niihin, eikä lähettää niitä eteenpäin.

– Eihän se tietenkään estä minua seuraamasta, mitä he siellä twiittailevat, mutta onhan se mielenkiintoista. Se on heiltä ihan harkittu teko, ja sitä voi pitää vastalauseena, Mika Mäkeläinen huomauttaa.

Hän uskoo, että esto liittyy hänen twiitteihinsä, tv-juttuihinsa tai kommentteihinsa Ukrainan levottomuuksiin liittyen. Mäkeläinen arvioi Ylen aamu-tv:ssä maanantaina, että Ukraina on Berliinin muurin jälkeen rajuimpia tapahtumia, mitä Euroopassa on nähty.

"Suomalaisena seuraan tätä huolestuneena. Venäjän linja on muuttunut siinä suhteessa, että sopimuksilla ei ole niin väliä ja voimapolitiikalla mennään. Se herättää ajatuksia", Mäkeläinen sanoi aamu-tv:ssä maanantaina.

Ylen vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen oudoksuu Venäjän Suomen-suurlähetystön toimintaa. Mihinkään toimenpiteisiin Yle ei aio ryhtyä.

Ylen tiedossa on toinenkin toimittaja, joka on blokattu Venäjän Suomen-suurlähetystön Twitter-tililtä.

Venäjän Suomen-suurlähetystön lehdistösihteeri Dmitri Suvorov ei halunnut vastata Ylen kysymyksiin asiasta puhelimessa. Yle lähetti kysymyksensä Suvoroville kirjallisesti hänen pyyntönsä mukaan, mutta niihin ei ole saatu vastausta.

Tutkija: Liittyy suurempaan kuvaan

Aleksanteri-insituutin tutkijatohtori Jussi Lassila uskoo, että Mäkeläisen Twitter-estolla on yhteys Venäjän muuttuneeseen suhtautumiseen internetiin kotimaassa. Venäjällä on esimerkiksi säädetty lakeja, jotka rajoittavat bloggareiden toimintaa.

Huhtikuun lopussa hyväksyttiin laki, joka velvoittaa bloggarit rekisteröitymään viranomaisille, kertomaan henkilötietonsa ja sähköpostiosoitteensa. Eilen tiistaina hyväksyttiin laki, joka rinnastaa bloggarit toimittajiin. Se merkitsee, että heidän toimintaansa kohdistuvat myös samat rajoitteet.

– Venäjällä on ihan suoraan sanottu, että nämä toimet ovat välttämättömiä, jotta Maidan ei toistu Venäjällä, tutkijatohtori Jussi Lassila sanoo.

Hän uskoo, että Venäjän sisällä tapahtuneet kiristykset heijastuvat nyt myös ulkomaille.

– En pitäisi yhteensattumana, että ulkomaalainen toimittaja halutaan sulkea pois Twitteristä. Eri toimijat haluavat noudattaa uutta lakia, mutta eivät välttämättä tiedä, miten sitä noudatetaan. Tässä voi olla kysymys ylireagoinnista.

Hän näkee Venäjän Suomen-suurlähetystön toiminnassa periaatteellista vastakkainasettelua Venäjän ja länsimaiden välillä.

– Venäjän näkökulmasta kuka tahansa länsitoimija on "meitä vastaan". Jos katsoo sikäläistä kielenkäyttöä, niin vihollis-sana toistuu lännestä hyvin taajaan. Se on aika huolestuttavaa, Lassila arvioi.

Tarkennus 10.5. Lassilan titteli on tutkijatohtori, ei erikoistutkija kuten aiemmin väitettiin.