1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kirjailija Donna Tartt harvinaisessa haastattelussa: Haluan kirjoittaa pitkään ja rauhassa

Maailmankuulu yhdysvaltalaiskirjailija Donna Tartt on aloittanut Skandinavian-kiertueensa Suomesta. Hän sai huhtikuussa Pulitzer-palkinnon uusimmasta kirjastaan Tikli, josta on tullut menestys eri puolilla maailmaa. Julkisuutta kartteleva kirjailija antoi Yle Uutisille Skandinavian kiertueen ainoan tv-haastattelun.

Donna Tartt.

Kirjailija Donna Tartt antaa haastatteluja harvoin, tv-haastatteluja ei juuri koskaan. Hän ei tunne suurta tarvetta olla esillä julkisuudessa.

Suomeen Tarttin toi uusi romaani The Goldfinch, joka ilmestyi suomeksi nimellä Tikli alkuvuodesta.

Lähes 900-sivuinen kirjajärkäle on kertomus Theo Deckeristä, 13-vuotiaasta pojasta, jonka äiti kuolee, kun newyorkilaisessa taidemuseossa räjähtää pommi.

Onnettomuudesta selvinnyt Theo nappaa tuhon keskeltä mukaansa arvokkaan, hollantilaisen Carel Fabritiuksen 1600-luvun maalauksen nimeltään The Goldfinch. Kirja seuraa pojan ja lintumaalauksen värikkäitä vaiheita.

Pääosin New Yorkissa, Tarttin kotikaupungissa tapahtuva romaani on tarina ystävyydestä, yksinäisyydestä ja elämän sattumanvaraisuudesta. Se kertoo eloonjäämisestä, menetyksistä, selviytymisestä ja kohtalosta.

"Kirja koskettaa sydäntä"

Kirja on ollut menestys eri puolilla maailmaa. Yhdysvalloissa se on ollut ilmestymisestään asti myydyimpien kirjojen kärjessä. Pelkästään Yhdysvalloissa sitä on myyty 1,5 miljoonaa kappaletta.

Huhtikuussa romaani sai Pulitzer-palkinnon fiktiokirjallisuuden sarjassa. Tuomaristo kiitti kirjaa kauniisti kirjoitetuksi tarinaksi, joka koskettaa sydäntä.

Jos kirjailija ei nauti kirjoittamisesta, lukijatkaan eivät kirjan lukemisesta. Se on totuus.

Donna Tartt

Tarttin kolmatta romaania odotettiin pitkään. Edellinen,_ Pieni ystävä,_ julkaistiin 11 vuotta sitten vuonna 2002. Esikoinen, Jumalat juhlivat öisin ilmestyi vuonna 1992. Kirjat on käännetty kolmellekymmenelle kielelle.