1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Puoluepäivät

Risikko puheenjohtajakisaan lähtemisestä: Ei voi jäädä satamaan, on lähdettävä liikkeelle

Kokoomuksen puheenjohtajan paikkaa tavoitteleva sosiaali- ja terveysministeri haluaisi kirkastaa puolueessa sitä ajattelua, että kaikista pidetään huolta ja kaikista välitetään.

Puoluepäivät
Paula Risikko tiedotustilaisuudessa.
Paula Risikko tiedotustilaisuudessa eduskunnassa keskiviikkona.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko kertoi tänään tarkemmin syistään kokoomuksen puheenjohtajakisaan lähtemiselle. Risikko ilmoitti asiasta jo viime viikolla mutta Kiinan matkansa vuoksi hän kommentoi asiaa tarkemmin vasta tänään.

- Miksi ilmoittauduin tähän pj-kisaan? No, se on ihan yksinkertainen syy: muuten ei pääse puheenjohtajaksi, hän letkautti tiedotustilaisuuden aluksi.

Risikko kertoi harkinneensa asiaa pitkään ja hartaasti, koska tällä kolikolla on ainakin 15 puolta.

- Rohkea rokan syö. Niin minä olen ajatellut aina elämässäni. Ei parane jäädä satamaan, on lähdettävä liikkeelle, hän sanoi.

"Yrittäjäperheessä oppi työn merkityksen"

Risikko korosti puheissaan oman taustansa merkitystä. Hän muistutti lähteneensä liikkeelle pienestä pohjalaiskylästä ja tehneensä sen jälkeen töitä niin sairaanhoitajana, opettajana kuin johtajanakin.

- Aina on pitänyt tehdä valtavasti töitä. Joka ikinen ovi on pitänyt itse aukaista. Äiti ja isä ovat molemmat yrittäjiä, yksinyrittäjiä. Isällä oli kuorma-auto, äiteellä oli kotikampaamo. Ja aina oli rahasta pula, Risikko maalaili.

Hänen mielestään kokoomus onkin puolue, joka uskoo ihmisen voimaan ja sisäiseen yrittäjyyteen. Puolueen ajattelua voisi hänen mielestään hieman kirkastaa nykyisestä, vaikka suurten linjojen hän uskoo pysyvän nykyisellään.

- Haluan kirkastaa sitä, että ihmisessä on itsessään voima, kaikki työ on arvokasta ja ne ihmiset, jotka apua tarvitsevat, niin niitä myös autetaan. Eli kaikista pidetään huolta. Kaikista välitetään, hän sanoi.

"Hyvä että lähdin politiikkaan"

Risikko kertoi myös, miten häntä ehdittiin aikanaan tuloksetta houkutella mukaan politiikkaan parikymmentä vuotta.

- Siitä lähtien kun valmistuin sairaanhoitajaksi niin minua houkuteltiin politiikkaan. Aina kun jotkut vaalit tulivat, niin minua houkuteltiin politiikkaan. Ja aina sanoin, ettei todellakaan. Ja aina kun ne seireenit tulivat, niin tulpat korviin vaan, Risikko muisteli.

Lopulta ajatus muuttui, kun hän alkoi väitöskirjaa tehdessään tutkia sitä, miten paljon poliittisella päätöksenteolla on vaikutusta.

- Siitä se sitten lähti. Ja en ole kyllä katunut, Risikko sanoi.

Kokoomuksen uusi puheenjohtaja ja tuleva pääministeri valitaan kokoomuksen puoluekokouksessa Lahdessa kesäkuun puolivälissä. Risikon lisäksi kisaan ovat lähteneet myös elinkeinoministeri Jan Vapaavuori sekä eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb.

Lue seuraavaksi