Epäonnistumisen pelko kasvaa virheitä korostamalla

Epäonnistumisen pelko määrittää suomalaista yhteiskuntaa monella tasolla, sanoo vuorovaikutuskoulutusta suomalaisyrityksissä parikymmentä vuotta antanut näyttelijä Outi Mäenpää.

terveys
Kengän korkoon on tarttunut vessapaperia.
Yle

Viestintä- ja vuorovaikutuskoulutusta parikymmentä vuotta suomalaisyrityksissä antanut näyttelijä Outi Mäenpää sanoi Kajaanissa luennoidessaan ihmisillä olevan halu olla normaali.

– Ylipäätään epänormaalius laumassa eli poikkeavuus totutusta on ollut kielteistä niin eläimillä kuin ihmisilläkin. Tässä ihmiskunnan kehityksen vaiheessa luulen, että se lähtee epäonnistumisen ja kasvojen menettämisen pelosta. Ei kukaan halua tulla pilkatuksi.

Mäenpää kuvailee ihmisen joutuneen selvitymiskierteeseen normaaliutta tavoitellessaan. Vaikka epäonnistuminen ei ole Mäenpään mielestä niin kauheata.

– Olen huomannut, että yrityksissä, joissa on virheen salliva ilmapiiri, poissaoloja on vähemmän kuin virheitä pelkäävissä yrityksissä. Mutta Suomessa asioita lähestytään usein virheen kautta, esimerkiksi opettajat opettavat virheitä korjaamalla ja niitä korostetaan.

Improvisaatioteatteri Stella Polariksen perustajajäsen Outi Mäenpää muistuttaa, että pelko jähmettää, vaikka elämässä pitäisi uskaltaa ottaa riskejä, toimia, tehdä ja luottaa.

– Ei pitäisi lietsoa itseään pelkotilaan, vaan hyväksyä omakin keskeneräisyys. Nytkin yhteiskunnassa peräänkuulutetaan luovuutta ja tekoja, ja se tarkoittaa, ettei yksilötasollakaan pitäisi takertua pelkoihinsa.

Suu auki oikeassa paikassa oikeaan aikaan

Kouluttajana näyttelijä Outi Mäenpää on huomannut, että suomalaisyrityksissä pelätään konflikteja.

– Mutta niinhän minäkin pelkään! välillä sitä on niin uupunut, ettei halua lisätä mitään negatiivisuutta ja jättää sanomatta esimerkiksi työpaikalla, mitä ajattelee.Kyllä se siitä-ajatus kuitenkin vain lisää huonovointisuutta.

Näyttelijä Outi Mäenpää.
Outi Mäenpää Katja Oittisen haastattelussa epäonnistumisen pelosta ja elämisen rohkeudesta.

– Jokainen on oman elämänsä pääosassa, ja oma totuutensa pitäisi pystyä sanomaan rauhallisesti ääneen. Ei aggressiivisesti toitottaa joka paikassa, vaan käyttää väkivallatonta viestintää – kertoa, miltä tilanne minusta näyttää, miltä se minusta tuntuu ja mitä minä toivon ja tarvitsen keskustelukumppanilta. Toinen antaa sen minkä kykenee antamaan, olipa kyse työsuhteesta, parisuhteesta tai mistä tahansa suhteesta, Outi Mäenpää sanoo.

Näyttelijä ja kouluttaja kannustaakin olemaan rohkea omassa elämässään, ja avaamaan suunsa itseensä vaikuttavissa asioissa.

– Onhan se sääli, että itsekin ohittaa tilanteita sanomatta mitään, ettei tästä nyt tule mitään isompaa. Siinä menettää läsnäoloa, elinvoimaa, ja minun mielestäni jopa elämistä ja elämääkin.