1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Amatööribongarien "torvien taisto" - kiikareissa näkyi kekseliäästi nimettyjä tipuja

Kun ihminen erottaa juuri ja juuri harakan variksesta ja lokin pulusta, ei bongausreissulta voi odottaa kovin muhevaa saldoa. Lintukirja auttoi muun muassa sinisorsan tunnistamisessa.

Kotimaan uutiset
Amatööribongarit tornissa
Raimo Oinonen

Yle Perämeren toimittajat päätivät kokeilla kaiken kansan harrastusta, johon riittää innostuksen lisäksi hyvät kiikarit ja lintukirja.

Lisäksi kaksikko Kati Siponmaa ja Jari Vesa oli pukeutunut viileään kevätsäähän sopivasti ja suuntasivat sellaisille apajille, jossa tavallisimmin lintuja tapaa.

Tornion Raumolla Hakaniityn lintutornissa oli muitakin kulkijoita. Peräpohjolan Opiston opiskelijat olivat tornissa koulutehtävän vuoksi.

– Meidän pitää kartoittaa Tornion luonto- ja elämystoimintapisteitä, niin tulimme ottamaan täältä kuvia, kertovat vapaa-ajan ohjaajiksi kouluttautuvat Katja Pulkkinen ja Tuomas Sanaksenaho.

Kurpitsa havaittu!

Torniin kipusi myös Raumon kyläyhdistykseen kuuluva Raimo Oinonen, joka kertoi lintutornilla aloitetun jo kunnostustyöt.

Raimo Oinonen lintutornissa
Raimo Oinonen on mukana talkoilemassa jo hivenen tutisevaa, vuonna 1997 rakennettua Hakaniityn lintutornia uuteen kukoistukseen.Jari Vesa / Yle

– Risukkoa on tuosta laitettu jo matalaksi ja tätä tornia pitäisi alkaa kunnostaa, Oinonen kertoilee.

Mies on pistäytynyt tornilla myös bongausmielessä ja kertoo tehneensä jo monia havaintoja tälle keväälle.

Jari Vesa kiikaroi innokkaasti pellon laidasta jotain pyöreää, vihreähköä, kovasti pulun näköistä...

– Taitaa olla kurpitsa, Oinonen lohkaisee.

Hirveän väärässä hänen arvionsa ei ole, sillä liikkumattomalta vaikuttava kiikaroinnin kohde paljastuu pian.

– Kyllä se sittenkin taitaa olla kivi, Jari myöntää nolona.

Reissun saldo on silti aloittelijalle rohkaiseva. Varmat havainnot tehtiin sinisorsasta, töyhtöhyypästä, kuovista, kurjesta ja joutsenista. Ja "jonkunrotuisesta" lokista.

Lue seuraavaksi