1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Palkittu äiti: Ei ole tullut aika pitkäksi

Tasavallan Presidentti on myöntänyt 35 äidille Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein. Yksi palkituista äideistä on maatilan emäntä Elma Kaarina Norberg (os. Vaarala), Sodankylästä. Hänellä ei ole tullut koskaan aika pitkäksi, vaikka hänen nuoruudessaan ei ollutkaan televisioita tai muita turhakkeita.

Kotimaan uutiset
Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitali kultaristeinYLE

Elma Norberg syntyi 20.6.1928 Sodankylän Kelujärvellä. Lapsuutta ja nuoruutta hallitsivat kotitilan työt. Nämä työt estivät jatko-opinnot, joihin opettaja oli lahjakasta nuorta kannustanut. Sota syttyi Elma Norbergin ollessa 16-vuotias ja hänet lähetettiin lehmänajajana vuoden kestävälle evakkomatkalle jalan.

- Niin minut vain pantiin alle kuusitoistakesäisenä lehmien kanssa kohti Rovaniemeä. Ei ollut muilla mahdollisuutta lähteä. Hienosti luvattiin lehmille oikein junakyyti sieltä etelään, mutta eiväthän ne junat enää kulkeneetkaan. Ylitornoille piti lehmät viedä, Elma Norberg muistelee evakkotaivaltaan.

Heinäkuussa hän palasi kotikyläänsä, joka oli sodan päättyessä poltettu raunioksi. Hän tapasi tulevan aviomiehensä poltetun kotikylän raunioille valmistuvien uusien kotitalojen valmistuessa. Elma Norberg avioitui vuonna 1946 18-vuotiaana maanviljelijä Lars Norbergin kanssa. Perhe kasvoi kuudella lapsella.

- Olisiko jo porohommissa ollut kun huomasin tulevan mieheni. Ei sitä silloin kuitenkaan edes silmäpeliä pietty. Jotenkin se vain siitä lutviutui. Neljä ensimmäistäi lasta minä punoin lähes peräkkäin ja pari vähän myöhemmin. Vaan kyllä se kiirettä piti, kun ukko oli kokoajan poissa savotoilla tai muuten tienaamassa, Elma Norberg sanoo.

Vettä ei edes kolmannesta kaivosta

Nuori perhe muutti vanhemmilta ostetulle kotitilalle, johon rakennettiin kahden huoneen ja keittiön mökki. Perheen isä sairastui ja menehtyi vain 50-vuotiaana. Elma Norberg jäi leskeksi 42-vuotiaana kahden alaikäisen lapsen kanssa.

-Kolme kaivoa siihen pihapiiriin tehtiin, eikä yhdestäkään kunnon vettä saatu. Ei juomakelpoista eikä edes pesuvedeksi kelpaavaa. Järvestä piti kaikki vesi juosta, Elma Muistelee.

Elma Norberg on myös osallistunut aktiivisesti oman paikkakuntansa maa- ja kotitalousnaisten sekä Sodankylän Keskustapuolueen naisjaoston toimintaan. Hän on ollut aktiivisesti mukana sekä veteraani- että eläkeläistoiminnassa. Lokakuussa 2013 hänet palkittiin Sodankylän eläkeliiton toiminnasta kunniamaininnalla ja ansiomerkillä aktiivisesta toiminnasta.

- Kyllä minä olen sitä mieltä, että köyhien ja vähäosaisten asialla pitää olla ja kaikessa yrittää auttaa, Elma Norberg perustelee aktiivisuuttaan yhteiskunnallisissa asioissa.

Nyt palkintokaappiin tuli paras palkinto.

Lue seuraavaksi