1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kansanliike pelasti hevoset – harrastajat keräsivät 25 000 euron kolehdin

Suurpyölin ratsastustalli Pyhtäällä meni talvella konkurssiin. Tallilaiset aloittivat kansanliikkeen sen pelastamiseksi. Uusi omistaja löytyikin, mutta rahat eivät riittäneet hevosten lunastukseen konkurssipesältä. Tarvittiin suuremman luokan kansalaiskeräys.

Kotimaan uutiset
Kaksi hevosta tallissa
Ratsastustallin väki keräsi Pyhtäällä 25 000 euroa kasaan lunastaakseen hevosensa takaisin konkurssipesältä.Mari Pekkanen / Yle

Pyhtäällä nousi keväällä mittava kansanliike ratsastustallin pelastamiseksi. Konkurssiin mennyt Suurpyölin ratsastustalli saikin uuden omistajan, kun Hembölen kiertävää kotieläinpihaa pyörittävä Taina Marttinen päätti ostaa tallin.

Ongelmia aiheutti se, että Marttinen ei saanut tarpeeksi lainaa hevosten lunastamiseksi takaisin konkurssipesältä.

– Konkurssipesällä oli suunnitelmissa, että se myisi hevoset minulle osamaksulla. Sitten se alkoi nihkeillä ja hevoset menivätkin julkiseen myyntiin, Marttinen kertaa.

Maksut etukäteen

Asiakkaiden säilymisen ja liiketoiminnan kannalta oli tärkeää, että toiminta jatkuisi heti kun omistus siirtyy. Niinpä harrastajat päättivät järjestää rahankeräyksen.

– Pelkona oli, että avainhevoset lähtevät muille omistajille ja ratsastuskoulutoiminta katkeaa. Ihmisillä oli mahdollisuus maksaa etukäteen ratsastustunteja, leirejä ja tallivuokria. Lisäksi muutama ihminen lainasi suuremman summan rahaa velkakirjalla.

Kolehtiin kilahti kaikkiaan 25 000 euroa. Sillä summalla hevoset saatiin takaisin kotitalliinsa.

Ihmisillä oli mahdollisuus maksaa etukäteen ratsastustunteja, leirejä ja tallivuokria. Lisäksi muutama ihminen lainasi suuremman summan rahaa velkakirjalla.

Taina Marttinen

– Ratsastustunnit ja muu toiminta ovat jatkuneet normaalisti, kun tallityöntekijät ja ratsastuksenopettaja ovat jatkaneet työssään. Ratsastuskoululaiset ja seuran jäsenet ovat rakentaneet maneesiin katsomon ja siivonneet pihaa talkoissa, Marttinen kiittelee.

Kiertävä Hemböle aikoo pysähtyä

Tallissa on nyt kaikkiaan parikymmentä hevosta. Niillä ratsastaa noin 145 harrastajaa viikossa. Ainut ero entiseen on se, että Suurpyölin talli on muuttunut Hempyölin talliksi. Nimi on linjassa Hembölen kiertävän kotieläinpihan kanssa, jonka toiminta on niin ikään laajenemassa.

– Suunnitelmissa on liittää tähän myös paikallaan pysyvä kotieläinpiha. Sellainen Hemböle aikanaan olikin. Kotieläinpiha on tarkoitus avata kesällä 2015.

Hembölen kotieläimet kiertävät päiväkodeissa, kouluissa ja erilaisissa tapahtumissa ihmisten siliteltävinä.

Lue seuraavaksi