Hyppää sisältöön

Pitääkö ruokabloggaajan ilmoittaa testattava leipä? Entä laatikollinen kuohuviiniä? – Verottaja vastaa

Verottajan uusien ohjeiden mukaan bloggaajien on maksettava veroa saamistaan tavaroista ja palveluista. Yle Uutiset kysyi verottajalta esimerkkejä.

Viime vuonna 71 prosenttia bloggaajista sai tienestejä tai muita rahanarvoisia etuja bloginsa kautta. Kuva: Yle

Verottaja on ensi kertaa herännyt blogikirjoituksista saatujen korvausten ja etujen verotukseen.

Uuden ohjeistuksen mukaan bloggaajan pitää ilmoittaa verottajalle ansiotuloinaan myös blogin kautta saadut tavarat ja palvelut.

Muutos koskettaa suurta joukkoa, sillä viestintätoimisto Manifeston vuotuisen blogibarometrin mukaan viime vuonna 71 prosenttia bloggaajista sai tienestejä tai muita rahanarvoisia etuja bloginsa kautta.

Yle kysyi Verohallinnolta esimerkkejä, milloin bloggaajan saama tavara tai palvelu lasketaan veronalaiseksi tuloksi. Asiantuntijana toimii ylitarkastaja Petri Manninen.

Kauneusblogin kirjoittaja osallistuu blogitapahtumaan. Kaikille osallistujille jaetaan mainoskassit, joissa on 100 euron arvosta kosmetiikkaa. Missä tilanteessa bloggaajan pitää ilmoittaa tuon tavarakassin tuotteet verottajalle?

– Jos kyse on näyteluontoisesta pakkauksesta, jonka tarkoitus on, että kauneusbloggaaja käyttää sitä jutun tekemiseen, niin se on silloin verovapaata. Mutta jos kassi on huomattavan arvokas ja sisältää muutakin kuin vain bloggaajan henkilökohtaiseen käyttöönsä tarkoitettua kosmetiikkaa, niin se on verollista, vastaa Manninen.

Mainostaja lähestyy ruokabloggaajaa sähköpostitse ja kysyy, haluaako bloggaaja kokeilla uutta, vähähiilihydraattista leipää ja mahdollisesti kirjoittaa leivästä blogiinsa. Pitääkö vastaanotettu leipä ilmoittaa verottajalle? Entä jos kyseessä on laatikollinen kuohuviiniä? Tai kahvikone?

– Leipä on verovapaata. Näissä asioissa kannattaa käyttää tervettä järkeä. Laatikollinen kuohuviiniä on sen sijaan jo verollista, sillä laatikollista ei tarvita jutun tekemiseen – yksi pullo riittäisi. Myös kahvikone on ilmoitettava verottajalle.

Entä jos ruokabloggaaja saa ravintolaillallisen, josta bloggaaja päättää olla kirjoittamatta blogissaan. Pitääkö ravintolaillallinen tällöin ilmoittaa verottajalle?

– Ravintolaillallinen on verovapaa, jos se on edellytys jutun kirjoittamiselle. En osaa suoralta kädeltä vastata, olisiko ravintolaillallinen verollista, jos bloggaaja ei kirjoita siitä juttua, pohtii Verohallinnon ylitarkastaja.

Matkabloggaaja ottaa vastaan ilmaismatkan Balille ja kirjoittaa blogiinsa matkasta. Lisäksi hän saa blogikirjoituksesta rahakorvauksen. Pitääkö matka ilmoittaa verottajalle? Entä voiko sen vähentää tulonhankkimiskuluissa?

– Nämä ratkaistaan ihan tapauskohtaisesti. Se riippuu siitä, miten paljon on tehty työtä siellä paikan päällä ja paljonko on vietetty lomaa. Jos matka on osittain työmatka ja osittain lomamatka, niin silloin veronalaista on ainoastaan lomamatkan osuus, jolloin hän ei voi vähentää siitä mitään tulonhankkimiskuluissa.

Bloggaaja saa kodinkonevalmistajalta imurin. Kodinkonevalmistajan toiveena on, että bloggaaja kirjoittaa imurista blogiinsa, mutta näin ei ole varsinaisesti sovittu. Bloggaaja ei tarvitse imuria. Hän testaa sitä ja kirjoittaa imurista arvostelun blogiinsa. Hän antaa imurin ystävälleen. Pitääkö imuri ilmoittaa verottajalle?

– Imuri on veronalaista tuloa, koska se on helposti rahaksi muutettava laite. Sillä ei ole merkitystä, muuttaako bloggaaja imurin rahaksi vai ei.

Bloggaaja testaa Elisa Kirjan palveluja ja kirjoittaa niistä blogiinsa. Hän saa blogikirjoituksesta rahapalkkion. Rahapalkkion lisäksi hän saa Elisa Kirjalta tabletin, jotta voi testata Elisa Kirjan palveluja. Tabletti ei ole korvaus tehdystä työstä, mutta se jää bloggaajalle. Pitäisikö bloggaajan ilmoittaa tuo tabletti veronalaisena tulonaan?

– Jos bloggaaja ei palauta tablettia, hänen pitäisi ilmoittaa tabletti veronalaisena tulona.

.
.