Ketkä moittivat marihuanaa, ketkä vierastavat veroparatiiseja – avoin vaalikonedata paljastaa

Eurovaaliehdokkaiden taustatiedot ja muut vaalikonevastaukset ovat nyt kaikkien käytössä. Tuottaja Jarkko Ryynänen toivoo, että materiaalista syntyisi toteutuksia, joita ei ole tultu ajatelleeksi Ylessä.

Kotimaa
Vaalikone sivu netissä.
Yle

Ylen vaalikoneen vastaukset on julkaistu avoimena datana. Tämän avulla kuka tahansa pystyy esimerkiksi vertailemaan ehdokkaiden vaaleihin käyttämiä rahamääriä ja taloudellisia sidonnaisuuksia.

Vaalikonedata julkistetaan, jotta siitä saataisiin irti mahdollisimman paljon.

– Me täällä Yleisradiossa emme millään tajua tehdä kaikkea. Olisi siistiä, jos joku keksisi aivan älyttömän hienon toteutuksen, kertoo verkkokehityksestä vastaava tuottaja Jarkko Ryynänen.

Tietoja sopivasti järjestelemällä ja yhdistelemällä voi tehdä vaikkapa some-seurantoja (siirryt toiseen palveluun) tai visualisointeja (siirryt toiseen palveluun), kuten aiemmissa vaaleissa on nähty.

Tiedon avoimuutta edistävän Open Knowledge Foundation Finlandin puheenjohtaja Antti Poikola uskoo, että vapaasti käytettävissä oleva data on kaikkien etu.

– Keskeinen ilo on, että runsasta tietoa analysoidaan monilta eri kanteilta. Avoimen datan ansiosta seurantaa pystyvät tekemään muutkin kuin toimittajat, sanoo Poikola.

API yksille, CSV kaikille

Eurovaaliehdokkaiden kantoja ja perusteluja voi laittaa järjestykseen kahdella tapaa: CSV-taulukon avulla ja erityisen rajapinnan välityksellä.

CSV-taulukon tietoja pystyy tarkastelemaan millä tahansa taulukkolaskentaohjelmalla. Taulukko päivitetään uusimmilla vastaustiedoilla joka aamu.

– Eli Open Office tai Excel auki, CSV-tiedosto sisään ja ei muuta kuin järjestelemään, neuvoo Ylen Jarkko Ryynänen.

Ohjeita CSV-taulukon numeroarvojen lukemiseen löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun).

Reaaliaikaisen rajapinnan hyödyntäminen edellyttää hieman enemmän teknistä osaamista. Käyttö vaatii API-avaimen, jonka saa käyttöohjeineen laittamalla sähköpostia osoitteeseen ua.nettikehitys@yle.fi.

Vaalikonedata julkaistaan Creative Commons -lisenssillä (siirryt toiseen palveluun). Tämä tarkoittaa, että vaalikoneen vastaustietoja saa käyttää uusien teosten osana, kunhan lähde mainitaan. Toivomme, että tietoa hyödynnettäessä linkitetään selvästi joko tähän artikkeliin tai Yle Uutisten etusivulle.