1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Eve ja Sean

"Pelkään jääväni vanhana yksin"

Puolalainen pörssimeklari Bogdan lopetti työt pankissa saadakseen elämäänsä vapautta. Vapautta ja rahaa tuli, mutta häneltä puuttuu yhä rakkaus. Kotona miestä odottaa polkupyörä.

Kuva: Eve Väyrynen

Sanotaan se heti suoraan: entinen pörssimeklari Bogdan Lesnik on ansainnut työurallaan puolalaisessa mittakaavassa paljon rahaa.

– Pörssin parissa työskentelee vain vähän ihmisiä, joten vain parhaat valitaan. Työ on etuoikeutettua ja hyvin palkattua. Nykyrahaksi muutettuna tienasin viimeisinä aikoinani pörssissä 3500 euroa kuussa.

Se on paljon maassa, jossa minimipalkan ansaitsevalle työntekijälle jää verojen jälkeen käteen noin 300 euroa.

Bogdan otti lopputilin pörssimeklarin töistä vuonna 2000. Hän aavisti saavansa pian potkut, joten oli helpompaa lähteä itse.

Bogdan on silminnähden tyytyväinen saavutuksistaan työelämässä. Hän kertoo ylpeänä, kuinka kotiseudullaan kaivoskylässä häntä pidetään esimerkkinä. Hänen veljensä puhuu lapsilleen Bogdan-sedästä, joka kävi kouluja ja joka tienaa Varsovassa hyvin.

Bogdankin myöntää, että koulutuksen suhteen vaatimukset ovat koventuneet.

– Kun menin ammattikoulun ja kaivostyön sijaan teknilliseen lukioon, päätöstäni ihailtiin kotikylässä. Kukaan muu ei jatkanut luokaltani opiskelua korkeakouluun.

– Olin kotona käydessäni puolijumala! Nyt jokaisella puolalaisella nuorella täytyy olla vähintään kaksi tutkintoa, ja jos et puhu kolmea eri kieltä, et saa töitä.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa.