Ei kituvuotta cleantech-firmoissa – palkkaavat väkeä

Ympäristöliiketoiminnassa yritysten liikevaihto kasvoi lähes 26 miljardiin. Etenkin cleantechin pienemmät firmat olivat viime vuonna vauhdissa.

talous
Grafiikka Cleantech-liikevaihdosta.
Yle Uutisgrafiikka

Valtion voimakkaasti tukema ympäristöteknologian ala on kasvanut läpi teollisuuden kituaikojen. Niin sanotun cleantech-sektorin liikevaihto parani viime vuonnakin loivasti, ilmenee keskiviikkona julkaistuista luvuista.

– Meillä oli vaikeuksia saada yritysten väkeä tutkimusta varten kiinni, koska ne elävät niin kiireistä aikaa. Pöhinä kertoo siitä, että tälle vuodelle voi taas odottaa kovempaa kasvua, ennustaa valtiollisen tukiohjelman johtaja Kaisa Hernberg.

Valtaosa cleantechistä menee vientiin ja katseet ovat kääntyneet sinne, missä talouskasvu on tuhdimpaa.

– Kiinassa on laajoja ja vakavia ympäristöohjelmia, joiden ratkaisemiseen maan hallinto panostaa erittäin voimakkaasti, Hernberg sanoo.

Cleantech Finland -ohjelman laskelmista ja oheisesta näkee, kuinka yritykset ovat kasvaneet tällä vuosikymmenellä aimo harppauksin. Cleantech Finland kertoi keskiviikkona, että haastattelututkimuksessa 90 prosenttia yrityksistä on lähivuosina lisäämässä myös työntekijöitä.

Cleantechillä voidaan tarkoittaa muun muassa tekniikkaa, joka vähentää ympäristöhaittoja aikaisempiin tekniikoihin verrattuna. Suomalaisyritykset toimivat esimerkiksi energiatehokkuuden, puhtaiden teollisten prosessien, biopolttoaineiden ja vesien puhdistuksen parissa.

Vielä 40 000 työntekijää?

Vaikka cleantech-yrityksiä on pari tuhatta, kymmenen suurinta muodostaa noin 80 prosenttia koko alan liikevaihdosta. Näitä ovat Wärtsilän, Metson ja Neste Oilin kaltaiset pörssijätit. Keskiviikkona raportoidussa cleantech-liikevaihdossa on mukana noin sata kansainvälisen tason yritystä, ja lukuihin on huolittu vain niiden cleantech-toiminta.

Kymmenen suurinta teki lähes 20 miljardin liikevaihdon cleantech-alalle, mutta pienemmätkin yritykset pääsivät jo melkein kuuteen miljardiin.

Suomen valtio on panostanut cleantechin tukemiseen valtavasti. Työ- ja elinkeinoministeriöllä on virallinen tavoite, jossa alan liikevaihto kasvatettaisiin kaksinkertaiseksi nykyisestä vielä tällä vuosikymmenellä. Työpaikkoja alalle hankittaisiin vielä 40 000 lisää. Viimeisin, parin vuoden takainen arvio olemassaolevista työpaikoista on 50 000.

Rahassa valtion tuki tarkoittaa satojen miljoonien eurojen investointeja. Cleantech Finlandin mukaan jopa 40 prosenttia julkisesta tutkimus- ja kehitystuesta suunnataan ympäristöteknologiaan. Haastattelututkimuksessa neljä viidestä vastaajasta oli saanut Tekesin rahaa.

Julkinen rahoitus painottuu konkreettisiin keksintöihin, kertoo ohjelmajohtaja Kaisa Hernberg.

– Sen sijaan palvelukehitykseen tai kaupallistamiseen on vaikeampia saada rahaa. Tämä toimii jonkinasteisena kasvun jarruna.