1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pääkallo ja nikamia nousi haudasta Hämeenlinnassa – kaivuuohjeet uusiksi

Ihmisen pääkallon osat ja muut luujäänteet pelästyttivät hämeenlinnalaisnaisen ja tämän tyttären Vanajan vanhalla hautausmaalla viime viikonvaihteessa. Kirkkoherran mukaan kyse oli vahingosta, jonka johdosta hautausmaan kaivuuohjeita on täsmennetty.

Kotimaan uutiset
Luinen päälaki savikasassa
Savikasa oli talvella jäätynyt paakuksi, mutta kevään aikana se mureni ja paljasti sisuksista päälaen.Hämeenlinna-Vanajan seurakunta / Yle

Hämeenlinnalainen nainen vieraili teini-ikäisen tyttärensä kanssa Vanajan vanhalla hautausmaalla viime viikon perjantaina. Erään haudan kohdalla oli vieressä kasa savimaata, jonka vieressä oli selvästi ihmisen luiksi tunnistettavia osia. Pääkallon laki, nikamat ja kangasriekaleet järkyttivät naisia.

Nainen vieraili hautausmaalla toistamiseen lauantaina ja luut olivat yhä paikallaan. Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Arkkuhautojen pitäisi lain mukaan olla koskemattomina vähintään 20 vuotta. Vanajan vanha hautausmaa on hyvin vanha, jossa on vainajia haudattu eri syvyyksiin. Luulöydöt eivät ole tavattomia.

Hämeenlinna-Vanaja seurakunnan kirkkoherra Timo Kalajan uskookin, että nyt esiin tulleet luut ovat vanhoja.

– Siinä oli tammikuun alussa tehty hautaus. Haudan kaivamisen yhteydessä oli ylös tullut luunkappaleita, jotka olivat jäisen multapaakun sisällä.

Kaivaja ei ollut konekaivuun aikana rikkonut paakkua, vaan luut tulivat esille vasta myöhään keväällä kun paakku oli sulanut ja hajonnut osiin. Maa on Vanajan vanhalla hautausmaalla hyvin savista, jonka takia hajoaminen on hidasta. Maa myös paakkuuntuu helposti.

Ylös tulleet luut pitää siirtää haudan pohjalle ja peittää

– Ohje on, että jos arkun osia tai luita tulee esiin, ne siirretään haudan pohjalle ja peitetään. Nämä työt pitää tehdä entistä tarkemmin. Sellainen ohjeistus on nyt annettu.

Vainajat haudataan nykyisin kahteen kerrokseen. Ensimmäinen hauta tehdään syvälle ja toinen lähemmäksi maanpintaan.

– Maan pinnan korkeus muuttuu ajan kuluessa. Vanajan hautausmaalla kukaan ei tiedä enää, mikä on ollut tarkka syvyys. Kauhaakaan ei voi niin tarkkaan säätää, selittää Timo Kalaja.

Lue seuraavaksi