1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Radio Suomi seuraa euroviisujen semifinaalia sinivalkoisin silmälasein

Yle Radio Suomen euroviisukommentaattori Sanna Pirkkalainen pukee illalla sinivalkoiset silmälasit päälleen. Seinäjokinen euroviisuedustaja Softengine saa Pirkkalaiselta kehut hyvästä tekemisen meiningistä ja rock-uskottavuudesta.

Softengine harjoituksissa. Kuva: Andres Putting /EBU

Yle Radio Suomi tarjoaa Euroviisujen torstai-illan semifinaalin suorana lähetyksenä. Suoraa viisulähetystä selostavat Radio Suomen musiikkipäällikkö Jorma Hietamäki ja juontaja Sanna Pirkkalainen.

– Tämä on just niin mahtavaa ja isoa touhua, kuin olen kuullutkin, hehkuttaa viisuharjoitusten välissä tavoitettu Sanna Pirkkalainen.

Suomen kilpailukappaleen Something Better esittää seinäjokinen Softengine. Softenginen nuoret miehet on Pirkkalaisen mukaan huomattu positiivisesti kansainvälisessä mediassa ja tapahtumassa paikanpäällä.

– Kyllä pojat on huomattu. Aluksi mietittiin vähän, että noinkohan nuo pienet Seinäjoen pojat täällä pärjäävät, mutta hienosti ovat pärjänneet. Se pieni ujous, mikä heissä on, on aivan oikein tulkittu rock-uskottavuudeksi. Monesta suusta on kuulunut kommentti, että Suomi on positiivinen yllätys, biisi on hyvä ja erottuu joukosta, Sanna Pirkkalainen sanoo.

Rakennustelineiden huipulla

Euroviisut on suuri tapahtuma. Myös Kööpenhaminassa niihin on satsattu.

– Minua varoitettiin etukäteen siitä, että Euroviisujen suuruutta ja upeutta ei voi ymmärtää, ennen kuin sinne pääsee paikanpäälle. Se on ihan totta. Pari ensimmäistä päivää meni kaikkea ihmetellessä, Sanna Pirkkalainen kertoo.

Viisukommentaattorin työ on kuitenkin arkista ahertamista.

– Pari ensimmäistä päivää ehti aistia tunnelmia, mutta nyt ei enää ehdi nähtävyyksiä katsella, Pirkkalainen sanoo.

– Esimerkiksi lähetys on ihan sekuntipeliä selostuksen kanssa. Biisin aikana käydään läpi, mitä seuraavaksi sanotaan ja onko tullut jotain uutta, mitä pitää kertoa tai muistuttaa. Aika vähän sinne lavalle ehtii loppujenlopuksi vilkuilla.

Sinivalkoisin silmälasein

Kööpenhaminan Euroviisuhalli on vanha telakkahalli, joka on saanut hetkeksi uuden elämän.

– Siitä on glamour kaukana, kun tänne nilkat ravassa kävelee teollisuusalueen halki, Sanna Pirkkalainen nauraa.

– Areenan takaosaan on rakennettu rakennustelineistä semmoinen härpäke, jonka huipulla on nelisenkymmentä selostuskoppia. Kieltämättä vähän hirvitti ensimmäisellä kerralla, kun sinne nousi portaita ylös. Semifinaalissa, kun ihmiset katsomoissa rupesivat hakkaamaan käsiä yhteen ja tömistämään, mietti että näinköhän se pysyy pystyssä. Mutta niin se pysyi, Pirkkalainen huokaisee.

Omaa suosikkiaan viisukappaleista kommentaattori ei kerro, mutta:

– Ihan sinivalkoisten silmälasien läpi aion torstai-iltana seurata semifinaalia, Sanna Pirkkalainen sanoo.

Suora lähetys Euroviisujen Semifinaalista alkaa kello 22. Lähetykset: Yle Radio Suomi, Yle TV2, Yle Vega ja Yle Areena.