Hajuvetesi voi pahentaa siitepölyallergisen oireita

Siitepöly piinaa monia allergisia tänä keväänä tavallista pahemmin. Vieruskaverin hajuvesi tai nenään tunkeva tupakansavu voi pahentaa siitepölyallergisen oireita.

Kotimaa
Hajuvesihyllystö kaupassa.
Yle

Koivuallergiasta kärsivälle Harri Peltomaalle tuoksut ja hajut tuottavat keväisin tuskaa. Esimerkiksi hajuvedet, tupakansavu ja nuotionsavu pahentavat siitepölykaudella hänen allergiaoireitaan, vaikka muulloin ne eivät häntä häiritse.

– Hississä on tosi vaikeaa. Bussissa ja henkilöautossa matkustaminen on tuskaa, jos toisilla on vahvoja tuoksuja.

Koivuallergiaansa Peltomaa hoitaa tänä keväänä neljällä eri lääkkeellä. Hän saa siitepölykaudella myös astmaoireita, kuten moni muukin siitepölyallerginen.

– Jos jollain lähettyvillä olevalla on voimakas hajuvesi, on pakko käyttää myös avaavaa astmalääkettä.

Allergikot toivovat huomaavaisuutta

Allergia- ja astmaliiton allergianeuvojan Anne Vuorenmaan mukaan moni muu siitepölyallerginen on Peltomaan kanssa samassa tilanteessa. Muiden käyttämät hajuvedet ja tuoksut voivat allergiakaudella pahentaa siitepölyallergisten oireita, samoin esimerkiksi tupakansavu.

Hississä on tosi vaikeaa. Bussissa ja henkilöautossa matkustaminen on tuskaa, jos toisilla on vahvoja tuoksuja.

Harri Peltomaa

– Nenän ja keuhkojen limakalvot ja silmät ovat valmiiksi ärtyneet siitepölyallergian vuoksi. Kaikki lisä-ärsykkeet voivat pahentaa allergiaoireita siitepölyaikaan.

– Allergiakaudella ja muutenkin kannattaa vähän miettiä tuoksujen käyttöä. Vähemmän hajuvettä. Eikä tupakkaa kannata tuprutella ihan muiden vieressä, Anne Vuorenmaa sanoo.

Tuoksuja kannattaa luonnollisesti vähentää erityisesti, jos itse kärsii siitepölyallergiasta.

– Allergisten kannattaa valita tuoksuttomia tuotteita ja katsoa oireiden mukaan, mitä voi käyttää, Vuorenmaa sanoo.

Allergia- ja astmaliiton mukaan noin viidesosalla suomalaisista on siitepölyallergia. Eniten allergiaa aiheuttaa koivu. Tänä keväänä niiskuttavat ja aivastelevat myös monet sellaiset, joita siitepöly ei muina vuosina ole vaivannut. Monien oireet ovat myös tavallista pahempia.

"Lentokoneessa olisi ihan tuskaa"

Allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta toivoisi ihmisten miettivän tuoksujen suihkimista ja tupakointipaikkoja muinakin vuodenaikoina, sillä tuoksut ja tupakansavu vaikeuttavat ympäri vuoden astmaatikkojen ja tuoksuyliherkkien elämää. Allergia- ja astmaliiton mukaan tuoksuyliherkkiä on suomalaisista arviolta 10 –40 prosenttia.

Harri Peltomaan tuntuman mukaan suomalaiset eivät nykyään suitsuttele vahvoja hajuvesiä takavuosien tapaan. Hän uskoo, että tuoksujen haitat tunnetaan aiempaa paremmin. Keväisin tuoksujen piinaaman Peltomaan painajainen olisi matkustaminen lentokoneessa, jossa lähellä istuvalla kanssamatkustajalla olisi vahvaa hajuvettä.

– Lentokoneessa olisi ihan tuskaa. Sieltä ei pääsisi pois.