1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Rovaniemen päättäjät haluavat eroon tilaaja-tuottaja –mallista

Rovaniemen kaupungin päättäjät haluavat haudata tilaaja-tuottaja -mallin. Suurimmat valtuustoryhmät ovat valmiita luopumaan hallintomallista, jota on moitittu monimutkaiseksi ja kalliiksi.

Rovaniemen kaupungintalo Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Jos keskivartalo on paksu, niin meillä on heikko liikuntakyky.

Matti Torvinen (ps.)

Rovaniemen perussuomalaiset tulivat keskiviikkona julkisuuteen ehdotuksellaan purkaa asteittain kaupungin tilaaja-tuottaja -malli. Perussuomalaiset aloittaisivat karsimisen vapaa-ajanlautakunnan ja koulutuslautakunnan organisaatioista. Tilaaja-tuottaja -mallista luopuminen säästäisi veronmaksajien rahaa, perussuomalaisten laskelmien mukaan jopa 30 prosenttia verrattuna nykymalliin.

– Esimerkiksi vapaa-ajanlautakunnassa olisi vain yksi vapaa-ajan johtaja, joka olisi lautakunnan esittelijä ja lautakunta hyväksyisi eri tilaukset kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntapalveluista. Tällä hetkellä meillä on 6-7 eri tilaajaa, jotka tilaavat väliportaalta, joka edelleen kommunikoi kirjaston, teatterin, nuoriso- ja liikuntapalvelujen tuottajien kanssa. Meillä on tällä hetkellä monimutkainen byrokratia, Rovaniemen perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Matti Torvinen sanoo.

Torvisen mukaan nykymallista luopuminen vähentäisi vapaa-ajan lautakunnan hallinnosta 5-7 virkamiestä muihin töihin. Torvisen mielestä heille löytyisi käytännön töitä palvelujen tuotannosta, esimerkiksi nuorisotiloilta tai nuorten leirien järjestämisestä.

– Ei voi olla niin, että palvelut heikkenevät ja organisaatio paisuu keskeltä. Jokainen meistä tietää, että jos keskivartalo on paksu, niin meillä on heikko liikuntakyky.

Ei uusi idea

Nykyjärjestelmä on liian monimutkainen eikä se ole ymmärrettävä eikä sujuva.

Leena Harju-Autti (kok.)

Rovaniemen suurimpien valtuustoryhmien mukaan perussuomalaisten esitys ei ole uusi. Keskustan, kokoomuksen, SDP:n ja Vasemmistoliiton valtuustoryhmien puheenjohtajat muistuttavat, että jo toista vuotta sitten päätettiin tilata tutkimus tilaaja-tuottajamallin toimivuudesta Rovaniemellä. Kaksi ulkopuolista tutkijaa Tampereen yliopistosta selvittää parhaillaan asiaa.

– Suhtaudun esitykseen kuitenkin positiivisesti. Minun mielestäni tämä on oikeansuuntainen linjaus, johon kaupungin hallinnossa täytyy lähteä. Prosessi on jo käynnissä ja saamme varmasti tämän vuoden aikana yhteisiä päätöksiä asiasta tehtyä. Keskustan valtuustoryhmä haluaa, että lautakuntien ja poliittisen päätöksenteon painoarvo kasvaa. Nykymallin purkaminen voisi tarkoittaa selkeämpää johtamisjärjestelmää, jossa tiedetään kuka vastaa mistäkin, keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Liisa Ansala sanoo.

Kokoomuksen valtuustoryhmän vetäjä Leena Harju-Autti muistuttaa kokoomukseen ajaneen jo vuosikausia kevyempää ja yksinkertaista hallintoa Rovaniemelle.

– Olemme sitä mieltä, että tämä meidän nykyjärjestelmä on liian monimutkainen eikä se ole ymmärrettävä eikä sujuva. Vaikka tässä on tehty uudistuksia, jolla se asteittain on menossa selkeämpään suuntaan, haluamme saada asiaan vauhtia. Perussuomalaisten osalta tämä on ilmeisesti uusi keksintö eli he ovat keksimässä sitä mopoa mitä me olemme kokooomuksessa tuoneet jo aiemmin esille, Harju-Autti toteaa.

SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Reijo Sulasalmi muistuttaa, että asiasta on puhuttu Rovaniemellä jo pitkään.

– Jo kaksi vuotta sitten valtuuston seminaarissa otettiin esille, että sopimusmalli ja tilaaja-tuottaja -malli pitäisi purkaa. Silloin kun kaupunginjohtaja Esko Lotvonen valittiin, asetettiin tavoitteeksi se, että näin tulisi tapahtumaan. Katsomaan, mitä tästä seuraa, Sulasalmi sanoo.

Perussuomalaiset ovat vähän myöhäisherännäisiä.

Esko-Juhani Tennilä (vas.)

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Esko-Juhani Tenniläkään ei tunnustaudu tilaaja-tuottaja -mallin ystäväksi.

– Minulle ja koko Vasemmistoliiton ryhmälle sopii se, että palataan lautakunta-malliin. Tilaaja-tuottaja -malli ei ole ollut meille mikään mieluinen. Sen perusidea on mahdollisimman laaja yksityistäminen. Selvitys on menossa ja sitten katsotaan, mihin koko voimalla päädytään. Perussuomalaiset ovat vähän myöhäisherännäisiä, mutta hyvähän se on, että sielläkin on havahduttu, Tennilä sivaltaa.

Apulaiskaupunginjohtajat pois

Jos jossakin ei johtajia tarvita, niin eihän niitä kannata siellä pitää.

Liisa Ansala (kesk.)

Kaikki suurimmat valtuustoryhmät haluavat siis luopua koko hallintomallista. Tilaaja-tuottaja -mallista luopuminen tarkoittaisi sitä, että Rovaniemellä ei olisi jatkossa enää johtokuntia tai ainakaan niissä ei olisi poliitikkoja mukana. Tällä hetkellä johtokuntia on kaksi: liikelaitosten johtokunta ja palvelujohtokunta.

Se, montako johtajaa ja päällikköä vähenisi mallista luopumalla, ei ole vielä tiedossa. Myöskään työntekijöiden irtisanomisista ei ole varmuutta. Useimmat valtuustoryhmien vetäjät muistuttavat, että Rovaniemen kaupungin työntekijöitä jää runsaasti eläkkeelle nyt ja tulevaisuudessa.

– Kyllä meidän linja on se, että johtamistason täytyy olla mahdollisimman kevyt. Jos jossakin ei johtajia tarvita, niin eihän niitä kannata siellä pitää. Uskon, että Rovaniemen kaupungissa työtä riittää ihan kaikille ihmisille, keskustan Liisa Ansala muotoilee.

Se on kuitenkin varmaa, että molemmat apulaiskaupunginjohtajien virat aiotaan lakkauttaa. Näiden virkojen lakkauttamisaikataulu selviää kesäkuussa. Käytännössä apulaiskaupunginjohtajat eivät saa kenkää, vaan he jäävät lähivuosina eläkkeelle eikä heidän tilalleen palkata uusia. Matti Ansala on aikonut jäädä eläkkeelle ensi vuonna, Martti Anttila ei ole vielä ilmoittanut eläkkeellejäämisestään.

Muutosehdotuksia ennen juhannusta

Professorit Jari Stenvall ja Petri Virtanen antavat ensimmäiset muutosehdotukset tutkimuksen väliraportissaan ennen juhannusta. Tutkimuksen loppuraportti valmistuu lokakuussa.

Stenvall kertoo, että tutkimuksessa on haastateltu laajasti päättäjiä ja keskeisiä virkamiehiä Rovaniemen kaupungista. Hänen mukaansa päättäjille tehdään vielä täydentävä kysely, mutta sen ajankohta ei ole vielä varmistunut.

Sote sotkee?

Lopulliset päätökset Rovaniemen kaupungin tilaaja-tuottaja -mallista luopumisesta aiotaan tehdä loppuvuoden aikana. Voi olla, että aivan kaikki kaupungin yksiköt eivät luovu nykymallista. Esimerkiksi vielä ei tiedetä, miten valtakunnallinen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus eli sote-uudistus vaikuttaa kaupungin organisaatioon.

– Menevätkö kaikki Rovaniemen kaupungin sosiaali- ja terveyspuolen työntekijät Oulun erityisvastuualueen eli ervan työntekijöiksi? Emme tiedä sitä vielä, sillä kaikki on tässä asiassa auki, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sakari Trög (kesk.) pohtii.

Uuden hallintohimmelin pitäisi olla käytössä jo ensi vuoden alussa.

Ota kantaa:Keskustele: Pitäisikö Rovaniemen hallintoa karsia?