Hohto on vakiintunut osaksi Joensuun kevättä

10-vuotissynttäreitään viettävää sateenkaaritapahtumaa vietetään kymmenen päivän ajan Joensuussa. Ohjelmassa on muun muassa monenlaista taidetta, ilmaisia halauksia ja lepakkoretki.

Joensuu
Virpi Ruhanen ja Anni Rannikko esittelevät valokuvia, jotka kootaan näyttelyksi kauppakeskus Iso Myyhyn.
Heikki Haapalainen / Yle

Seksuaalista tasa-arvoa edistävä Hohto-tapahtuma järjestettiin Joensuussa ensimmäisen kerran vuonna 2004. Tuosta lähtien tapahtuma on kasvanut vuosi vuodelta. Hohdon järjestää Joensuun seudun seksuaalinen tasa-arvo Hobiles ry (siirryt toiseen palveluun).

- Koko ajan tuntuu että tulee koko ajan aktiivisia ihmisiä tekemään Hohtoa, joten se sisältö muuttuu ja laajenee, puheenjohtaja Anni Rannikko iloitsee.

Tänä vuonna ohjelmassa on laajalti taidetta. Joensuussa on jo järjestetty luterilainen sateenkaarimessu ja lukupiiri. Luvassa on vielä muun muassa yhteisötaidetta, juhlia, lepakkoretki, Euroviisujen katsomista sekä teatteria ja taidenäyttelyitä. Tapahtuma huipentuu sateenkaarimarssiin.

- Ihmiset löytävät tapahtumat aika hyvin. Aina keväällä katsellaan nettisivuja ja kysellään, että milloin Hohto on, varapuheenjohtaja Virpi Ruhanen kertoo.

- Hohtoon eivät tule vain seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvat ja heidän kaverinsa, vaan kaikki. Olisi hienoa saada mukaan sellaisia, ketkä eivät olisi ikinä kuvitelleet tulevansa Hohtoon. Siksi kehitellään mahdollisimman monipuolista toimintaa. Esimerkiksi lepakkoretki voi houkutella sellaisia ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneet luonnosta ja ympäristöstä, Rannikko kuvailee.

Olisi hienoa saada mukaan sellaisia, ketkä eivät olisi ikinä kuvitelleet tulevansa Hohtoon.

Anni Rannikko

Kaupunginteatterilla esitetään näytelmäKeneen voi rakastua, jonka jälkeen alkaa keskustelu taiteesta vaikuttamisen väylänä. Paikalla on eri alojen taiteilijoita.

- Taide on helppo keino lähestyä vaikeita ja intiimejä asioita, Rannikko pohtii.

Sateenkaaritapahtuma kokoaa Joensuuhun väkeä eri puolilta Pohjois-Karjalaa, sillä muualla maakunnassa vastaavia tapahtumia ei ole.

- Ehkä se keskeinen merkitys itselleni on se, että se tuo nimenomaan tätä sateenkaarevuutta näkyviin tässä kaupunkikuvassa erityisesti sen kulkueen kautta, Rannikko miettii.

KORJ 14.5. klo 11.03: Hohto järjestetty ensimmäisen kerran 2004, ei 1994