Jenni Haukio Iittalan uudistuneen lasitehtaan vihkiäisissä: "Tällä vaalitaan suomalaista kulttuuriperintöä"

Fiskars keskittää lasituotantonsa Hämeenlinnan Iittalaan. Tehtaan laajennus vihittiin käyttöön keskiviikkona. Näin yhdistyvät kaksi perinteistä lasitehdasta, kun Nuutajärven taidelasituotanto siirretään Iittalan lasitehtaan yhteyteen. Uudistuneen tehtaan vihki käyttöön tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

kulttuuri
Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio tutustui Iittalan lasitehtaan tomintaan tehtaanjohtaja Per-Henrik Hagbergin opastuksella.
Laura Hossi / Yle

Iittalan laajennus ja uusi mänkihalli ovat Fiskarsin mukaan yhtiön suurimmat investoinnit vuosikymmeniin. Iittalan lasitehtaan johtaja Per-Henrik Hagberg sanoo, että investointi kertoo Fiskarsin lujasta uskosta lasituotantoon Suomessa.

– Investointi on miljoonien investointi. Se on Fiskarsin suurimpia ja samalla suurimpia investointeja Iittalaankin vuosikymmeniin.

Uusi mänkihalli otettiin käyttöön jo pari kuukautta sitten. Sen sisältöä suojellaan visusti ja hallin sisällä kuvaaminen on kielletty.

Per-Henrik Hagberg kertoo, että lasimassan raaka-aineeksi tarvittava hiekka tuodaan Iittalaan Belgiasta. Hiekan laadulla on tärkeä rooli, sillä sen rautapitoisuus määrittää lasin väriä. Se, mitä kemikaaleja lasimassaan laitetaan, on Iittalan tiukasti varjelema salaisuus.

Uusi mänkihalli antaa meille modernit mahdollisuudet kehittää meidän tuotteita ja meidän lasimassaa.

Per-Henrik Hagberg

– Mänkihalli antaa meille modernit mahdollisuudet kehittää tuotteita ja lasimassaa.

Samalla kun uusi mänkihalli saatiin Iiittalaan, siirtyi Iittalan lasitehtaalle myös Nuutajärven taide- ja lyhytsarjatuotanto.

– Lintutuotannon siirtäminen Nuutajärveltä antaa meille mahdollisuuden olla yhdessä vieläkin laajempi suupuhallusosaaja niin nuutajärveläisten kuin iittalalaisten kanssa, uskoo Per-Henrik Hagberg.

Jenni Haukion suosikkeja ovat Harri Koskinen ja Oiva Toikka

Iittalan uudistuneen lasitehtaan vihki keskiviikkona käyttöön tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

- Investointi on merkittävä, koska sillä vaalitaan suomalaista kulttuuriperintöä edesauttamalla suomalaisen lasinpuhaltamisen tradition säilymistä elinvoimaisena täällä Iittalassa ja Suomessa, sanoo Haukio.

Jenni Haukio kysyi paljon kysymyksiä kierroksen aikana.

Kertakaikkiaan häkellyttää se ammattataito joka näillä lasinpuhaltajilla on.

Jenni Haukio

– MInua kiinnosti kaikki. Tämä on hämmentävän monimuotoinen prosessi, jossa on vielä lopulta hyvin paljon kädentaitoa mukana. Häkellyttää se ammattataito, joka näillä lasinpuhaltajilla on.

Avajaispuheessaan Jenni Haukio sanoi, että jokaisella suomalaisella on varmasti muisto jostakin Iittalan tuotteesta: lasista, maljakosta, keramiikkalaatasta. Haukion oma lempilasiesine on Latern.

– Tällä hetkellä Harri Koskisen Latern ja Oiva Toikan linnut, kuten Jalokiwi, paljastaa Haukio.

– Toki lapsuudesta on moniakin esineitä, jotka ovat vahvasti jääneet mieleen.

Fiskarsin Iittalan tehtaalla työskentelee vajaat parisataa työntekijää.