Hyppää sisältöön

Lähikoulun muuttuminen kuohuttaa tunteita Kemissä

Koulutuslautakunta on päättänyt, että parikymmentä Syväkankaan ja Takajärven koulun oppilasta siirretään oppilaspulasta kärsiviin Hepolan ja Karihaaran yläkouluihin, jotta kaupungin kaikkiin kolmeen yläkouluun saadaan riittävästi luokkia ja sopivat luokkakoot.

Kemiläisessä Luokkalan perheessä koulutuslautakunnan päätös voi tarkoittaa sitä, että perheen kuudennella luokalla oleva poika käy yläkoulunsa Syväkankaan sijasta Hepolassa. Petteri-isä kummastelee kaupungin toimintatapaa.

– En ymmärrä, miten kaupunki voi velvoittaa jonkun lapsen jonnekin kouluun, minne hän ei välttämättä itse halua tai vanhemmat eivät halua häntä sinne.

– Vaikka Hepolahti - Ajos -alueella ei asu ihmisiä tarpeeksi, siellä kuitenkin ylläpidetään koulua, joka on vuosi toisensa jälkeen tässä samassa tilanteessa, Luokkala jatkaa.

Tasaisesti oppilaita joka kouluun

Ongelman aiheuttaa se, että koulutuslautakunta haluaa jakaa tulevat 200 seiskaluokkalaista kymmeneen luokkaan, jossa jokaisessa on parikymmentä oppilasta.

Syväkankaalla olevia oppilaita ei voi siirtää enää millään lautakunnan esittämällä kriteerillä muuhun kouluun.

Pertti Henttinen

Linjaus tarkoittaa sitä, että Syväkankaalta pitää siirtää tulevia seiskoja oppilaspulasta kärsiviin Hepolan ja Karihaaran yläkouluihin. Rehtori Pertti Henttisen mukaan lähikoulun muuttaminen Syväkankaan koulun oppilaiden kohdalla ei ole perusteltua.

– Meillä oppilaat ovat taloudellisesti sopivissa, noin 20 oppilaan ryhmissä. Pedagogisesti ei voi olla perusteltua se, että oppilaita hyppyytetään kolmen vuoden aikana kolmessa koulussa,  Henttinen sanoo.

Henttinen ei aio ohjata oppilaita muuhun kuin Syväkankaan kouluun, joka on jo osoitettu oppilaiden lähikouluksi.

– Syväkankaalla olevia oppilaita ei voi siirtää enää millään lautakunnan esittämällä kriteerillä muuhun kouluun, Henttinen toteaa.

Raha ratkaisee

Koulutuslautakunnnan puheenjohta Juha Taanila myöntää, että kaupungin seiskaluokkalaisten tasaaminen kolmeen kouluun on aiheuttanut ongelmia jo aikaisempina vuosina. Taanilan mukaan tilanteeseen on olemassa erilaisia vaihtoehtoja, mutta raha torppaa ainakin helpoimman vaihtoehdon.

– Kaikista helpoin vaihtoehto olisi, että Syväkankaalle perustetaan yksi luokka lisää.

Lisäluokka ei Taanilan mukaan ratkaisisi sitä tosiasiaa, että jotkut ryhmät olisivat edelleen Karihaarassa tai Hepolassa kauhean pieniä.

– Toisaalta myös kustannukset lähtisivät taas nousemaan. Yhden ryhmän perustaminen maksaa 100 000 euroa. Sen kun kertoo kolmella, niin se nostaa aika paljon kustannuksia kaikkinensa, Taanila toteaa.

Rehtorit, koulutuslautakunta ja koulutoimenjohtaja kokoontuvat ensi viikolla ja pyrkivät löytämään tilanteeseen sellaisen ratkaisun, että oppilaat pääsisivät aloittamaan seiskaluokkansa lähikoulussaan.

.
.