1. yle.fi
  2. Uutiset

Putin kehottaa Itä-Ukrainan separatisteja lykkäämään kansanäänestystään

Putin sanoo ehdottavansa lykkäystä vuoropuhelun edistämiseksi. Uutistoimisto Reutersin mukaan separatistit lupaavat harkita ehdotusta.

Ukraina
Vladimir Putin.
Venäjän presidentti Vladimir Putin Kremlissä 21. huhtikuuta.Alexey Druzhinin / AFP

Venäjän presidentti Vladimir Putin kehottaa Itä-Ukrainan separatisteja lykkäämään sunnuntaiksi suunnittelemaansa kansanäänestystä autonomiasta.

Putin kehottaa lykkäykseen vuoropuhelun edistämiseksi. Hän puhui tavattuaan Moskovassa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin puheenjohtajamaan Sveitsin ulkoministerin Didier Burkhalterin.

Putin vakuutti, että Venäjä tekee kaikkensa Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi.

Putin myös kutsui Ukrainaan toukokuun 25. päiväksi suunniteltuja presidentinvaaleja "askeleksi oikeaan suuntaan". Hän sanoi kuitenkin, etteivät vaalit ratkaise mitään, jolleivät kaikki ukrainalaiset ymmärrä, miten heidän oikeuksiaan suojellaan vaalien jälkeen.

Putin sanoi myös, että Venäjä on vetänyt joukkonsa Ukrainan rajalta, mutta ei tarkentanut, minne.

Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi myöhemmin Slon.ru-nettisivujen mukaan, että Ukrainan kriisi voisi päättyä, jos maan hallitus lopettaisi sotatoimet separatisteja vastaan vastineeksi kansanäänestyksen lykkäämisestä.

Etyjiltä odotetaan ehdotusta kriisin rauhoittamiseksi

Burkhalter sanoi Moskovassa, että Etyj aikoo pian tehdä ehdotuksen Ukrainan kriisin liennyttämiseksi. Hänen mukaansa tiekartta esitetään Geneven Ukraina-neuvotteluihin syyskuussa osallistuneille eli Venäjälle, Ukrainalle, EU:lle ja Yhdysvalloille.

Avainkohdat ovat tulitauko, jännityksen liennyttäminen, vuoropuhelu ja vaalit, hän sanoi uutistoimisto Itar Tassin mukaan.

Burkhalterin mukaan Etyj on valmis koordinoimaan suunnitelman toimeenpanoa.

Separatistit harkitsevat ehdotusta

Itä-Ukrainan Donetskin alueen separatistit lupaavat harkita Putinin ehdotusta kansanäänestyksensä lykkäämisestä, uutistoimisto Reuters kertoo. Separatistijohtaja Denis Pušilin sanoo Reutersille, että he keskustelevat asiasta huomenna.

Pušilinin mukaan he kunnioittavat Putinia suuresti ja keskustelevat tietysti asiasta, jos tämä pitää sitä välttämättömänä.

Länsimaat ja Ukraina ovat tyrmänneet kansanäänestysaikeet. Yhdysvallta kommentoi Putinin ehdotusta sanomalla, että äänestys tulee lykkäyksen sijaan perua.

Putinin kommenttien jälkeen pörssikurssit nousivat Venäjällä ja ruplan kurssi dollariin nähden nousi korkeimmilleen viiteen viikkoon.

Lähteet: AFP, Reuters, AP, Itar-Tass

Lue seuraavaksi