1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Maailma kaupungistuu: Joka vuosi rakennetaan kahdeksan uutta New Yorkia

Ensimmäistä kertaa maailmanhistoriassa enemmistö maailman ihmisistä on kaupunkilaisia. A-studion juttusarjan Maailman tilanne vuonna 2030 kolmannessa osassa käsitellään megakaupunkeja.

Ulkomaat
Shenzhen kaupunki Kiinassa.

Vielä vuonna 1990 maailmanlaajuinen kaupungistumisaste oli alle 40 prosenttia. Vuonna 2030 se on todennäköisesti jo 60 prosenttia, eikä 70 prosentin kaupungistuminenkaan ole kaukana.

– On arvioitu, että itse asiassa joka vuosi kaupungistuminen etenee ikään kuin kahdeksan uutta New Yorkin kokoista kaupunki rakennettaisiin globaalisti, selittää Tulevaisuudentutkimuksen professori Sirkka Heinonen Turun yliopistosta.

A-studion läpikäymissä lukuisissa tulevaisuusskenaarioissa kaupungistuminen nostetaan yhdeksi tärkeimmistä megatrendeistä.

YK:n arvion mukaan vuosien 2011 ja 2030 välisenä aikana 276 miljoonaa kiinalaista ja 218 miljoonaa intialaista muuttaa kaupunkiin.

Grafiikka kaupunkiväestön osuudesta.
Kaupungistuminen on Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa jo vuosikymmeniä ollut korkealla tasolla. Muu maailma tulee nyt hirmu vauhtia perässä.Yle Uutisgrafiikka

Mutta näiden maiden osuus on vain 37 prosenttia koko maailman uusista kaupunkilaisista. Kaupungistumisen pääpaino on jatkossa vahvasti kehittyvissä maissa.

Grafiikka kaupunki- ja maaseutuväestön määrästä.
Suurin osa maailman väestönkasvusta kanavoituu jatkossa kehittyvien maiden kaupunkeihin.Yle Uutisgrafiikka

Yli kymmenen miljoonan asukkaan niin sanottuja megakaupunkeja oli vielä muutama vuosikymmen sitten vain joitakin koko maailmassa. Nyt niitä tulee koko ajan lisää, vuonna 2025 maailmassa arvellaan olevan 36 suurempaa kaupunkia kuin Lontoo.

Monet näistä uusista jättiläisistä ovat ainakin suomalaisille lähes tuntemattomia. Ei ihme, sillä esimerkiksi kiinalaisessa Shenzhenin kaupungissa oli 30 000 asukasta vielä vuonna 1979, nyt se on yli kymmenen miljoonan metropoli.

Grafiikka 20 suurimmasta kaupungista.
Yle Uutisgrafiikka

Taloudellista valtaa kaappaavat sen sijaan erityisesti Kiinan kaupungit. Tällä kartalla näkyvät maailman 25 taloudeltaan suurinta kaupunkia, kansantuotteella mitattuna.

Grafiikka 25 taloudeltaan suurimmasta kaupungista.
Yle Uutisgrafiikka

_Vielä vuonna 2007 listalle mahtui Pohjois-Amerikan ja Euroopan ulkopuolelta vain kaksi japanilaista megakaupunkia. Mutta vuoteen 2025 mennessä 25 suurimman listalta putoaa neljä eurooppalaista ja kolme amerikkalaista kaupunkia.

Tilalle nousee seitsemän kiinalaista kaupunkia. Shanghai ja Peking synnyttävät enemmän kansantuotetta kuin Los Angeles ja Pariisi.

_– _Kaupungit alkavat olla jo vallankäyttäjinä niin suuria, että perinteisen kansallisvaltion rooli on siirtymässä kaupungeille, arvelee tulevaisuudentutkija Sirkka Heinonen.

Kaupungissa asuvat ihmiset ja siellä toimivat yritykset myös rakentavat identiteettiään kaupunkiin kytkeytyen.

– Kaupungeilla on myös kulttuurista valtaa, ne ovat myös brändejä, Heinonen muistuttaa.

Grafiikka TOP 10-kaupungeista
Maailman 10 suurinta kaupunkia vuonna 2025, eri tavoilla laskettuna.Yle Uutisgrafiikka

Ylläolevassa taulukossa ensimmäisessä sarakkeessa kaupungit ovat väkiluvun mukaan. Intian niemimaan megakaupungit hallitsevat listaa, mutta myös esimerkiksi Filippiinien Manila, Nigerian Lagos ja Indonesian Jakarta kuuluvat nopeimmin kasvaviin.

Toisessa sarakkeessa näkyvät kaupungit niiden tuottaman kansantuotteen mukaisessa järjestyksessä, siis talouden koon mukaan. Kiinalaisten kaupunkien valtava nousu näkyy läpi listan, finanssimaailman jättiläinen New York sentään pitää pintansa.

Kolmannessa jonossa näkyvät maailman kaupungit kansalaisten varakkuuden mukaan, siis kansantuote kaupunkilaista kohden laskettuna. Taitaa todella olla lottovoitto syntyä norjalaiseksi, sillä Pohjolan öljyvaltio saa viiden kärkeen kolme kaupunkia.

Neljännessä sarakkeessa on järjestetty kaupungit ennustetun BKT:n kasvun mukaan. Kymmenen kärkeen nousee lähes pelkästään kiinalaisia kaupunkeja.

Viimeinen sarake listaa kaupunkeja sen mukaan, kuinka paljon niissä on niin sanottuun ylempään keskiluokkaan kuuluvia kotitalouksia. Maailmanlaajuisesti mitattuna tähän kategoriaan on laskettu kotitaloudet, joiden ostovoimakorjattu vuositulo ylittää 20 000 USA:n dollaria.

Aasian kaupunkeihin on todella syntymässä suuri kuluttava keskiluokka. McKinsey-intistuutin arvion mukaan vuonna 2025 pelkästään Shanghaissa ja Pekingissä tulee kummassakin olemaan yli 7 miljoonaa sellaista kotitaloutta, jotka ansaitsevat yli 20 000 dollaria vuodessa.

Siis myös maailman kulutuksen painopiste siirtyy rajusti kohti Aasiaa.

Grafiikka kaupungistumisesta ja tulotason kehityksestä.
Kaupungistuminen ja tulotason muutokset Itä-Aasiassa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Kaupungistuminen Afrikassa ei ole välttämättä johtanut tulotason nousuun.Yle Uutisgrafiikka

Näin valtavan nopea kaupungistuminen muuttaa maailmaa ennennäkemättömällä tavalla. Pelkästään rakentaminen tulee olemaan valtavaa. On arvioitu, että seuraavan 40 vuoden aikana maailmassa rakennetaan yhtä paljon kuin tähän mennessä maailmanhistoriassa yhteensä.

Koko planeetan kannalta on aivan avainkysymys, miten se tapahtuu.

– Ylipäänsä rakennettuun ympäristöön sitoutuu 40 prosenttia koko energiankäytöstä. Puhutaan isoista määristä. Nyt kohtalon kysymys on, pystytäänkö rakentamiseen tuomaan enemmän uusiutuvaan energiaan pohjautuvaa energiaa, varoittaa Heinonen.

– On myös mietittävä, miten materiaaleja otetaan käyttöön ja minkälaisia haittavaikutuksia syntyy.

Lisää kaupungistumisesta ja sen haasteista torstai-illan A-studiossa TV1 klo 21.05.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Maailman megakaupungit vuonna 2025

Voit hakea kaupungin nimellä ja järjestää tietoja sarakkeiden otsikoista.

YK:n arvio maailman suurimmista kaupungeista vuonna 2025. Intian niemimaalle syntyy valtava määrä megakaupunkeja, Karachi Pakistanissa ja Bangladeshin Dhaka kuuluvat nopeasti kasvaviin jätteihin.Lähde: YK, 2012 (.pdf)
Lue seuraavaksi