1. yle.fi
  2. Uutiset

Entisessä vanhainkodissa etsitään elämän tarkoitusta

Tyhjä toimintakeskus Suodenniemellä Sastamalassa odottaa asukkaita pohtimaan elämän peruskysymyksiä. Entisen vanhainkodin ostanut yrittäjä remontoi tiloja toiveikkaana.

ilmiöt
Veli Heikki Siren seisoo pitkässä käytävässä
Mauri Tikkamäki / Yle

Veli Heikki Siren esittelee yrityksensä tiloja. Pitkän käytävän huoneet kumisevat tyhjyyttään. Maali tuoksuu ja pintaremontti etenee. Yhdessä huoneessa on jo asukas.

Kohta täällä pohditaan peruskysymyksiä.

– Aloin tutkia elämän tarkoitusta jo 30 vuotta sitten. Vähitellen ajatus on kypsynyt ja 2010 perustin yrityksen nimeltä Elämäntarkoitus Oy, kertoo Siren.

Tähän mennessä yritys on etsinyt toimitiloja. Ne löytyivät Suodenniemeltä, keskeltä avaraa peltomaisemaa. Heikkilän toimintakeskuksessa hoidettiin ennen vanhuksia, mutta kohta täällä etsitään elämän tarkoitusta, mikäli Sirenin idea toteutuu.

– Elämän tarkoitus on rakkauden löytäminen ja sen toteuttaminen käytännössä, kiteyttää Siren toimintasuunnitelmaansa.

Asukkaista osakkaita

Elämän tarkoitus on rakkauden löytäminen ja sen toteuttaminen käytännössä.

Veli Heikki Siren

Näinä aikoina, kun yritykset elävät kvartaalitaloudessa ja pyrkivät kynsin hampain voiton tuottamiseen, ajatus pohtimiseen keskittyvästä yrityksestä hätkähdyttää. Voisiko joku ottaa sellaisen riskin, että ottaa velkaa valtavan suuren tyhjän toimitilan ostamiseen ja ylläpitämiseen? Niin on kuitenkin tapahtunut.

– Tulevista asukkaista tulee samalla osakkaita. Toki vuokrallekin voi tulla, alkupääomaa pitää olla vajaat neljäsataa euroa, sanoo Veli Heikki Siren.

– Ajatuksena on, että jokainen elättää itsensä omalla työllään. Peltoakin on vaikka palstaviljelijälle.

Yhteisö ja omat säännöt

Veli Heikki Sirenin oma elämänkatsomus perustuu Yhdysvalloissa 1950-luvulla syntyneeseen Urantia-liikkeeseen. Keskuskin on saanut nimekseen Urantiaopisto. Siren ei tunnustaudu kuitenkaan miksikään lahkon johtajaksi, pikemminkin talonmieheksi. Eikä kommuunikaan ole oikea sana.

– Nyt puhutaan yhteisöstä, joka järjestää itse toimintansa ja laatii säännöt, tähdentää Siren.

Mitään ei ole poissuljettu, ei edes karaokebaaria, kun sitä kysytään.

– Eri asia on sitten, mikä on baarin sisältö, mutta eihän yhdessä laulamisessa mitään pahaa ole.

Kiinnostusta on ollut

– Kesän aikana tutustutaan ja syksyllä alkaa työ ja opiskelu, niin kuin opiskelu yleensäkin, sanoo Siren toiveikkaana. Markkinointi on vasta alussa.

Kun Siren kävi esitteineen Hengen ja Tiedon messuilla Tampereella, pitivät monet Suodenniemen pohtivaa yhteisöä toimivana konseptina. Tavoitteena on alle parikymmentä asukasta.

Lue seuraavaksi