1. yle.fi
  2. Uutiset

Cornelius Gurlitt testamenttasi kiistellyn natsiajan taideaarteen sveitsiläismuseolle

Bernin taidemuseo vahvistaa, että tiistaina kuollut Gurlitt on tehnyt sveitsiläisestä museosta ainoan perillisensä.

Ulkomaat
Bernin taidemuseo.
Bernin taidemuseo.Gan Ehrenzeller / EPA

Tiistaina kuollut saksalainen taidekauppias Cornelius Gurlitt on testamentannut natsiajalta peräisin olevan kiistellyn taidekokoelmansa sveitsiläiselle museolle.

Gurlittin asianajaja on kertonut Bernin taidemuseolle, että tiistaina kuollut Gurlitt on nimennyt sen ainoaksi perillisekseen. 81-vuotiaana Münchenissä kuolleella Gurlittilla ei ollut puolisoa eikä lapsia.

Saksalaislehti Der Spiegelin mukaan Gurlitt ei halunnut kokoelmansa jäävän Saksaan, koska kokee, että häntä kohdeltiin rikollisena.

Gurlit nousi julkisuuden valokeilaan viime vuonna, kun paljastui, että poliisi oli oli löytänyt häneltä suuren natsiajalta periytyvän taidekokoelman. Monien noin 1 600 teoksesta epäillään olevan peräisin natsiaikana omaisuutensa menettäneiltä juutalaisilta.

Satojen miljoonien eurojen arvoiseksi uskotussa kokoelmassa on muun muassa Picasson, Matissen ja Chagallin maalauksia. Gurlittin taidekauppiasisä oli saanut teokset haltuunsa 1930- ja 1940-luvuilla.

Gurlitt torjui aluksi vaatimukset, joiden mukaan juutalaisille tulisi palauttaa natsien heiltä ryöstämät tai kiristämät teokset. Hän kuitenkin pyörsi päätöksensä maaliskuussa ja sopi Saksan hallituksen kanssa teosten alkuperän selvittämisestä. Riippumattomat asiantuntijat ovat arvioineet, että noin 450 teosta olisi natsien ryöstämiä.

Baijerin osavaltion oikeusministeriö sanoo uutistoimisto AFP:lle, että teosten taustan selvittäminen jatkuu ja Gurlittin kanssa solmittu sopimus sitoo myös hänen perillistään.

Müncheniläisen tuomioistuimen on vielä vahvistettava, että testamentti on pätevä. Baijerin kulttuuriministeriö selvittää lisäksi, onko kokoelmassa teoksia, jotka ovat Saksan kansallisperintöä.

Bernin taidemuseo sanoo testamenttilahjoituksen tulleen sille täytenä yllätyksenä, koska Gurlittilla ei ollut museoon yhteyksiä. Museo sanoo oelvansa ilahtunut, mutta toteaa samalla lahjoituksen tuovan mukanaan runsaasti vastuuta sekä vaikeita kysymyksiä.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi