1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pelastakaa lapset turvautui seksikkäisiin malleihin – joko lapsikuolleisuus nyt alkaa kiinnostaa?

Järjestön julkaisemalla videolla mies- ja naismallit yrittävät lukea karuja tilastotietoja seksikkäästi esiintyen, jotta maailma kiinnittäisi huomionsa pimentoon jääviin ongelmiin.

Pelastakaa Lapset -järjestön videolla mies- ja naismallit yrittävät lukea karuja tilastotietoja mainoksissa usein käytettävällä seksiä tihkuvalla tyylillä. Kuva: savethechildren.org / Yle Uutisgrafiikka

Pelastakaa lapset -järjestö yrittää nostattaa tietoisuutta äitiysterveyden ja lapsikuolleisuuden tapaisista yleensä vain vähän huomiota herättävistä aiheista poikkeuksellisella tavalla. Järjestö on julkistanut videon (siirryt toiseen palveluun), jolla mies- ja naismallit yrittävät lukea karuja tilastotietoja mainoksissa usein käytettävällä seksiä tihkuvalla tyylillä.

Huhtikuussa New Yorkissa järjestettyihin kuvauksiin saapuneille malleille kerrotaan aluksi, että kyseessä on seksikkään brändin mainoskampanja. Malleja pyydetään lukemaan heille näytetyistä kylteistä kysymyksiä "Mikä on seksikästä?" ja "Mitkä ovat syvimmät himosi?" sekä toistelemaan sanaa "halu". Tämän jälkeen kylttien tekstit vaihtuvat.

– Lähes 800 äitiä ja 18 000 pientä lasta kuolee joka päivä syistä, jotka pystyttäisiin suurimmassa osassa tapauksista estämään, todetaan yhdessä kyltissä.

– Vuonna 2012 kuoli 6,6 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta. Puolet näistä lapsista asui konfliktialueilla, ja useimmat kuolemat olisi voitu estää, lukee seuraavassa kyltissä.

Mallit yrittävät toistaa tekstejä seksikkäällä äänellä. Osa ilmoittaa suoraan, ettei pysty tehtävään.

– Minusta tuntuu pahalta. En tunne oloani seksikkääksi sanoessani näin, yksi malleista sanoo.

– On vaikea saada tällaiset sanat kuulostamaan seksikkäiltä, toteaa toinen malli, joka yrittää tulkita sanat "aliravitsemus" ja "malaria" seksikkäällä tyylillä.

Lopulta tuottaja sanoo malleille, etteivät nämä pysty mitenkään tekemään aihetta seksikkääksi. Videon lopuksi ruutuun ilmestyy teksti:

– Tälläkin hetkellä 80 miljoonaa ihmistä elää ja kuolee aseellisten konfliktien ja luonnononnettomuuksien vaivaamilla alueilla. Näistä ihmisistä yli 60 miljoonaa on naisia ja lapsia.

– Emme pysty tekemään tästä seksikästä, mutta aihe ansaitsee sinun huomiosi, mallit toteavat videon lopuksi.