Venäläinen laitostoimittaja on lisännyt ydinvoiman kannatusta Pyhäjoella

Kunnanvaltuusto nuiji keskiviikkona pikavauhtia Fennovoiman ydinvoimalaa koskevan päätöksen. Pyhäjoen kuntapäättäjät hyväksyivät ydinvoimalan periaatepäätöksen täydentämisen äänin 18-3. Venäläinen laitostoimittaja on pyhäjokisille mieluisampi vaihtoehto kuin aiemmat esillä olleet kumppanit.

Kotimaa
Pyhäjoen kunnanvaltuusto 7.5.2014
Timo Sipola / Yle

Fennovoiman ydinvoimalahanketta käsiteltiin periaatteellisella tasolla toistamiseen Pyhäjoen kunnanvaltuustossa keskiviikkona. Yhtiö päätyi maaliskuussa jättämään työ- ja elinkeinoministeriöön hakemuksen periaatepäätöksen täydentämisestä, koska hanke on muuttunut merkittävästi alkuperäisestä suunnitelmasta. Tämän vuoksi asiaan tarvittiin uusi päätös myös Pyhäjoen kunnalta.

Valtuusto käsitteli ydinvoimayhtiön hakemusta periaatepäätöksen täydentämistä vain puolen tunnin ajan ja hyväksyi Fennovoiman täydennyshakemuksen äänestyksen jälkeen äänin 18-3. Edellisen kerran, vuonna 2009, äänet jakautuivat 16-5.

Uusintapäätös oli kuitenkin etukäteen herättänyt keskustelua valtuustoryhmissä. Pyhäjoen valtuuston suurimmassa ryhmässä keskustassa oli todettu, että laitostoimittajan vaihtuminen ei muuta kantaa, vaan ryhmä tukee ydinvoimalan tuloa kuntaan.

Myös kokoomuksen riveistä painotettiin, että Fennovoiman suunnitelmat eivät ole muuttuneet huonompaan suuntaan ja luottamus suomalaiseen asiantuntemukseen ja Fennovoimaan on säilynyt.

Rosatomin valinta hyvä juttu

Laitostoimittajan vaihtuminen venäläiseen Rosatomiin on otettu Pyhäjoella myönteisesti vastaan. Vaikka muualla Suomessa venäläinen ydinvoimayhtiö on herättänyt kriittistä keskustelua, Pyhäjoella venäläisiin luotetaan.

- Laitostoimittajan muuttuminen on itse asiassa edistänyt ydinvoima-asiaa Pyhäjoella, summaa kunnanvaltuuston keskustalainen puheenjohtaja Risto Kittilä.

Myös ydinvoimaa vastustavien kuntapoliitikkojen mielestä parempi vaihtoehto on se, että laitostoimittaja tulee Venäjältä. Valtuustossa eriävän mielipiteen jätti valitsijamiesyhdistyksen Jaakko Jukkola, jonka lisäksi ydinvoimaa vastaan äänestivät vasemmistoliiton Matti Nousiainen ja keskustan Tyyne Louhimaa.

- Periaatteellinen kantani ydinvoimaan ei ole muuttunut, olen edelleen ydinvoiman vastustaja. Meidän kannalta laitostoimittaja on kuitenkin parempi kuin ensimmäinen, sillä suhteita suureen naapuriin on vaalittava, sanoo Jaakko Jukkola.

Fennovoiman ydinvoimalahanke etenee valtioneuvoston käsittelyyn todennäköisesti ennen kesälomia. Jos valtioneuvosto hyväksyy päätöksen, eduskuntaan asia menee syksyllä.