WHO: Intian kaupungeissa huonoin ilmanlaatu

Kiina antoi vertailuun tietoja vuodelta 2010. WHO teki vastaavan tutkimuksen kolme vuotta sitten. Tulokset ovat nyt huonompia kuin silloin.

luonto

Intian New Delhissä on tuoreen mittauksen mukaan maailman huonoin ilma. Maailman terveysjärjestö WHO keräsi tutkimukseensa tiedot 1 600 kaupungista eri puolilta maailmaa. Ilmanlaadulla mitattuna kahdestakymmenestä pahiten saastuneesta kaupungista 13 sijaitsee Intiassa kuten neljä huonoiten sijoittunutta: New Delhi, Patna, Gwalior ja Raipur. New Delhissä pienhiukkasia on keskimäärin 153 mikrogrammaa kuutiometrissä.

Kiinan pääkaupunki Peking on pahamaineisen kuuluisa savusumustaan. WHO:n tuoreella listalla Peking on sijalla 77. Pekingin pienhiukkasluku oli 56. Yksi selittävä tekijä voi olla se, että Pekingin lukemat ovat vuodelta 2010. Sen tuoreempia tietoja järjestö ei Kiinalta käyttöönsä saanut, vaikka Pekingin kaupunki alkoi julkaista pienhiukkaslukemia tunnin tarkkuudella tammikuussa 2012. Pahin lukema on ollut 900. Pekingin viranomaisten mukaan keskimääräinen lukema oli viime vuonna 89,5 mikrogrammaa kuutiometrissä. Näin Peking olisi 17. WHO:n listalla.

Tutkituista kaupungeista 32:ssa pienhiukkaslukema oli pienempi kuin viisi. Suuri osa näistä tutkimuksessa olleista kaupungeista sijaitsee Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Mukana on myös Islannin kolmanneksi suurin kaupunki Hafnarfjörður.

Vastaava tutkimus tehtiin viimeksi vuonna 2011. Ilmanlaatu on huonontunut silloisiin tuloksiin verrattuna. Etenkin köyhissä maissa kaupunkilaisilla on suuri riski sairastua syöpään ja sydänsairauksiin huonon ilmanlaadun vuoksi. Yleensä se johtuu hiilen polttamisesta, suurista liikennemääristä ja teollisuudesta.

Ilmansaasteiden arvioidaan tappaneen noin seitsemän miljoonaa ihmistä vuonna 2012. WHO on määritellyt, että ilmansaasteet ovat suurin yksittäinen ympäristöön liittyvä terveysriski.

Lähteet: Reuters