1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Pauli Kiuru: Suomi ja Ruotsi yhdessä Natoon

Valkeakoskelainen kansanedustaja Pauli Kiuru (kok.) ottaa kantaa Nato-jäsenyyden puolesta. Eduskunnassa keskiviikkona puhunut Kiuru perustelee näkemystään kansainvälisen ilmapiirin kiristymisellä. Suomen ja Ruotsin pitäisi Kiurun arvion mukaan hakea Nato-jäsenyyttä yhdessä.

Pauli Kiuru Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

– Ulkoasiainvaliokunta pitää aseistariisuntaa ja valvontaa tärkeinä osina turvallisuuspolitiikkaamme. Aseistariisunta on hidastunut viime vuosina. Kylmän sodan päättymisen jälkeinen suojasää on valitettavasti enää haalea muisto, Kiuru arvioi eduskunnassa.

– Suomen ei pidä olla aseistariisunnassa naiivin sinisilmäinen. Esimerkiksi Ottawan jalkaväkimiinasopimus oli Suomen kannalta valitettava virhe. Sopimusten tulee aina olla symmetrisiä. Venäjä ei sopimusta ole hyväksynyt, ei myöskään USA, Kiina eivätkä monet muut sotilaallisesti vahvat valtiot, Kiuru muistutti.

Suomen ja Ruotsin yhteistyön tavoitteet ovat Kiurun mukaan oikeansuuntaisia, mutta todennäköisesti riittämätömiä. Hän esittä, että Suomi päättäisi Natosta seuraavalla hallituskaudella, mielellään yhdessä Ruotsin kanssa.