1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsingin kaupunginvaltuusto pohtii Veolian toimintaa Israelin siirtokunnissa – bussiyhtiö saattaa joutua boikottiin

Kaupungin hankintojen eettiset vaikutukset ovat nousseet valtuustossa keskusteluun. Erityisesti bussiyhtiö Veolian asemaa palvelujen tuottajana halutaan tarkastella. Veolia muistuttaa, että paikallisella yhtiöllä ei ole vaikutusvaltaa emoyhtiön toimintaan.

Kotimaan uutiset
Veolian busseja rivissä varikolla.
Yle

Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksessa keskusteltiin julkisen sektorin hankintojen eettisistä vaikutuksista keskiviikkoiltana.

Valtuutettu Yrjö Hakanen (skp) esitti aloitteessaan Bussiyhtiö Veolian boikotointia kaupungin tarjouskilpailussa, koska yhtiö toimii Israelin miehittämillä palestiinalaisalueilla.

Veolia Transport Finland kuuluu kuuluu kansainväliseen Veolia Environment -konserniin.

YK:n yleiskokoukselle annetun raportin mukaan Veolia Environment on esimerkki yrityksestä, jota tulisi boikotoida.

Veolia on muun muassa osallistunut raideyhteyksien rakentamiseen Israelista Itä-Jerusalemin siirtokuntiin.

Vihreiden valtuutettu Johanna Sumuvuori haluaa, että Veolian asemaa selvitetään kaupungin hankinnoissa.

- Kävimme eilen erittäin hyvää keskustelua yhteiskuntavastuusta ja eettisyysteemoista hankintapolitiikassa. Lopputuloksena palautimme aloitteen HSL:n hankintapolitiikasta Veolian suhteen uudelleenvalmisteluun.

Eettiset kysymykset laajempaan tarkasteluun

Sumuvuori uskoo, että jatkossa eettiset ja ihmisoikeuksiin liittyvät asiat nousevat aiempaa useammin esille paikallisessa päätöksenteossa.

- Tämä on vain yksi asia. Jatkossa vaaditaan johdonmukaisuutta, että pitäisi kaikilla tasoilla olla seurantaa siitä, millaisia seurauksia tai vaikutuksia julkisen sektorin hankinnoilla on ihmisten elämään, miten palveluja on tuotettu ja millaisia sosiaalisia tai ympäristöön liittyviä seikkoja niiden taustalla on.

Sumuvuori toivoo, että hankintojen eettisistä taustatekijöistä raportoitaisiin säännöllisesti valtuustokausittain.

Suomen Veolialla ei ole päätösvaltaa Lähi-idässä

Veolia Transport Finlandin virkaa tekevä toimitusjohtaja Päivi Katajisto huomauttaa, että Helsingissä toimiva paikallinen bussiyhtiö ei voi vaikuttaa emoyhtiön tekemisiin.

- Tämä on meille hankala asia, koska olemme konsernissa hyvin pieni osa. Emoyhtiö tekee omat päätöksensä ja meillä ei ole niihin vaikutusta tai osallisuutta.

Katajisto uskoo, että emoyhtiö toimii palestiinalaisalueilla harkiten.

- Emoyhtiö on tuonut julkilausumissaan esille, että ei ole tarkoitus asettua kenenkään puolelle, vaan tarjota liikkumispalveluita puolueettomasti kaikille kansalaisryhmille. Raitiotie hyödyttää kaikkia alueen asukkaita, eikä siinä matkustajia syrjitä. Kaikilta pysäkeiltä saavat kaikki halukkaat matksutajat nousta kyytiin.

Veolia Transport Finlandin empyhtiö on ranskalainen Transtev SA, josta Veolia Environment omistaa puolet.

Lue seuraavaksi