1. yle.fi
  2. Uutiset

Kristillisdemokraattien kiirastuli: Meppituoli menossa alta

Kristillisdemokraatit tuskin olisivat ilman perussuomalaisten vetoapua saaneet viisi vuotta sitten edustajaa europarlamenttiin. Sari Essayah meni imussa. Se on pienen tukipuolueen ainainen ongelma, kirjoittaa Yle Uutisten EU-erikoistoimittaja Susanna Turunen.

politiikka
Kristillisdemokraattien eurovaaliehdokkaiden taustatiedot. Lähde: Ylen vaalikone. Kuva: Juha Rissanen / Yle uutisgrafiikka.
Kristillisdemokraattien eurovaaliehdokkaiden taustatiedot. Lähde: Ylen vaalikone. Kuva: Juha Rissanen / Yle uutisgrafiikka.

Kukaan ei varmaan ole kuullut puheenjohtaja Päivi Räsäsen puhuvan haluistaan päästä töihin Brysseliin, mutta joko puheenjohtaja uhrattiin tai sitten hän uhrautui.

Puolueiden vaalilistat pullistelevat tunnettuja poliitikkoja: entisiä ja nykyisiä ministereitä, kansanedustajia ja entisiä ja nykyisiä euroedustajia. Tunnettuus on yhden vaalipiirin henkilövaalissa kaikki kaikessa. Kristillisdemokraattien listalta ilman Räsästä vain euroedustaja Sari Essayah olisi ollut tunnettu maanlaajuisesti.

– Ei se uhrautumista ollut. Olen puolueen puheenjohtaja ja tein sen johtopäätökseen, että nyt täytyy lähteä kovalla voimalla liikkeelle, jotta me pystytään se paikka pitämään ja saamaan, perustelee Räsänen päätöstään Ylen vaalikoneen meppigalleriahaastattelussa.

Sekalainen seurakunta arvokonservatiiveja

– Me ollaan oman ideologian pohjalta toimiva kristillisdemokraattinen puolue. Poliittisia hengenheimolaisia löytyy EPP-ryhmästä lähempää kuin kokoomus-puolueen taholta. EPP-puoluehan on lähtökohtaisesti hyvin lähellä kristillisdemokraattien arvoja ja tavoitteita, Räsänen sanoo.

Kristilliset arvot olisi Räsäsen mielestä syytä kirjata EU:n perussopimukseen.

Ylen vaalikoneessa KD:n kaikki ehdokkaat vastustavat Turkin EU-jäsenyyttä ja kristillinen arvovaatimus tukkisi Turkin tien unioniin lopullisesti.

– On ääri-islamia, joka on Euroopalle ongelma, sanoo puheenjohtaja Räsänen.

Ukrainan jäsenyyden hyväksyisi sentään puolet ehdokkaista.

EU:n maatalous-, energia- ja ilmastopolitiikassa näkemykset hajaantuvat myös. Puolet painottaa yritysten ja jäsenmaiden kilpailukykyä, toinen puoli ympäristöä.

Suuri ero edelliseen vaaliliittolaiseen eli perussuomalaisiin on ehdokkaiden halu koordinoida EU-talouksia ja se, että kristillisdemokraatit myös pääsääntöisesti pitävät EU:sta. Puolue ei kuitenkaan kannata EU:n kehittämistä liittovaltioksi.

Puolueen on poliittisesti kuitenkin vaikea profiloitua kokoomuksen ja perussuomalaisten välissä, ja ovi on käynyt molempiin suuntiin. Viimeksi kehitysyhteistyöministeri ja kansanedustaja Toimi Kankaanniemi erosi puolueesta sen liian EU-myönteisen politiikan vuoksi.

– Haluaisin, että Suomi eroaa Euroopan unionista, perustelee lähtöään perussuomalaisten eurovaaliehdokasKankaanniemi meppigalleriassa.

Europarlamentin paikkajako kaudella 2009-2014. Valkoisella pohjalla parlamenttiryhmiin kuuluvat suomalaispuolueet. Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Europarlamentin paikkajako kaudella 2009-2014. Valkoisella pohjalla parlamenttiryhmiin kuuluvat suomalaispuolueet. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Heikompaa tulee auttaa

Kristillisdemokraatit on vetänyt tiukkaa linjaa EU:n vapaan liikkuvuuden suhteen. Suomi Räsäsen suulla sekä Saksa ja Hollanti torjuivat Schengen-alueen laajentumisen Romaniaan ja Bulgariaan ulkorajavalvonnan heikkouksiin ja korruptioon vedoten 2011.

Heikompaa tulee puolueen mukaan auttaa. Sen tulisi ensisijaisesti tapahtua kuitenkin maan rajojen ulkopuolella. Suomessa on kerjäläisiä kaduilla, koska ”meillä on huono vähemmistöpolitiikka”, sanoo Räsänen.

Katso tästä kristillisdemokraattien ehdokkaiden videohaastattelut ja tiedot Ylen vaalikoneessa. (siirryt toiseen palveluun)

Yle keskittyy yhtenä päivänä analysoimaan yhden puolueen politiikkaa ja ehdokkaita. Perjantaina 9.5. vuorossa kristillisdemokraatit.

Lue seuraavaksi